Lengyelek is kiállnak az erdélyi vármegyés mellett

Közleményt adott ki az októberi lengyel választások óta parlamenti képviselettel is rendelkező Összlengyel Ifjúság (Młodzież Wszechpolska), amelyben elítéli az erdélyi HVIM tagja elleni román agresssziót.

A szervezet nem gondolja, hogy Beke István, a HVIM, vagy egyéb más, Erdélyben működő magyar nemzeti szervezet bármilyen terrortámadásra készült volna, ilyen akció bármelyikük érdekekében állna. Ilyen terrorakció, mint amivel a román hatóságok Beke Istvánt vádolják, nem állhat az erdélyi magyar közösség érdekében; az csak a magyarság kárára válna - olvasható a szolidaritást kifejező közleményben.

"Meggyőződésünk, hogy a HVIM erdélyi tagjának letartóztatása és a szervezet több más tagjának megfélemlítése a román titkosszolgálat provokációja; így határozottan és egyértelműen támogatásunkat fejezzük ki Beke István és családja felé, valamint elítéljük a román hatóságok túlkapását."

Majd hozzáteszik, hogy mind a román, mind a magyar fél érdeke a békés egymás mellett élés, a Romániában élő kisebbségek helyzetének mindkét fél számára kielégítő rendezése. Fontosnak tartják ezt különösen akkor, amikor Európát súlyosan fenyegeti a bevándorlás égető problémája és "az európai nagyhatalmak minden követ megmozgatnak annak érdekében, hogy a közép-európai nemzetek ne tudjanak egymással összefogni".

"Úgy látjuk, hogy ennek egyik eszköze, hogy a két ország nemzeti érzelmű polgárai közt az ellentéteket kiélezzék, így mélyítve el a konfliktust Románia és Magyarország között. Mindazonáltal az is meggyőződésünk, hogy Románia jelenlegi kormánya nem törődik saját polgárai érdekeivel; sem a románokéval, sem az Erdélyben évszázadok óta élő magyarokéval"

 - zárul a december 4-én kiadott közlemény.

A lengyel választásokat idén októberben tartották, amelyen több meglepetés mellett az is az európai országok változását mutatja, hogy parlamenti képviseletet szerzett Pawel Kukiz listája révén a közleményt jegyző Młodzież Wszechpolska, valamint a Jobbik és a HVIM szövetségese, a Ruch Narodowy is, amelynek elnöke rendhagyó beszédet tartott első felszólalása alkalmából, amelyben úgy fogalmazott, hogy "legyen Budapest a Visztula partján".