Lengyelország átadta az első MiG-29-eseket Ukrajnának

Lengyelország átadta az első MiG-29-eseket Ukrajnának

Szerdán Varsóba hivatalos látogatásra érkezik Volodimir Zelenszkij, ami az ukrán elnök első bejelentett lengyelországi útja lesz az ukrajnai háború kitörése óta.

Lengyelország a napokban átadta a MiG-29-es vadászgépszállítmány első tételét Ukrajnának - erősítette meg hétfőn Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel államfői hivatal külügyi irodájának főnöke.

Przydacz az RMF FM lengyel kereskedelmi rádióban bejelentette: szerdán Varsóba hivatalos látogatásra érkezik Volodimir Zelenszkij. Ez lesz az ukrán elnök első bejelentett lengyelországi útja az ukrajnai háború kitörése óta.

A tárgyalások témáiról szólva Przydacz elmondta: Lengyelország a napokban átadta Ukrajnának a szovjet gyártmányú MiG-29-es vadászgépek "első néhány darabját". Az ukránok "biztosan további támogatásért fognak folyamodni" -tette hozzá.

A MiG-29-esek átadását Andrzej Duda lengyel elnök jelentette be március közepén, Petr Pavel új cseh elnök varsói látogatásakor. Duda akkor négy vadászgépet tartalmazó első szállítmányról beszélt.

A lengyel hadsereg jelenleg 12 MiG-29-essel rendelkezik, a többi MiG-29-est karbantartás után folyamatosan adják át.

Przydacz az interjúban arra is rámutatott:

Az orosz hadseregnek több ezer harckocsija van. Ezért Ukrajnának "sokkal gyorsabban, sokkal nagyobb mennyiségben kell felszerelést szállítani" - húzta alá. Hozzátette: Ukrajna ma, mint fogalmazott, "mindnyájunk stabilitását védi".

Lengyelország mellett Szlovákia is bejelentette, hogy átadja Ukrajnának a MiG-29-es vadászgépeket saját állományából. Olena Kondratyuk, az ukrán parlament alelnöke múlt heti szlovákiai látogatása során közölte: a március második felében Szlovákia által szállított négy vadászgépet Harkiv védelmére vetették be.

Közben a Wagner-csoport a bahmuti városháza elfoglalásáról számolt be

A Wagner orosz katonai magánvállalat elfoglalta az ostromlott kelet-ukrajnai bahmuti városházát, és kitűzte az orosz nemzeti zászlót az épületre - közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója hétfőn cége sajtószolgálatának Telegram-csatornáján.

"2023. április másodika, 23.00 óra. Vladlen Tatarszkij jó emlékének feliratú orosz zászlót és a Wagner katonai magánvállalat zászlaját tűztük ki Artyomovszk városházára. Jogilag Artyomovszk elfoglaltatott"

- mondta Prigozsin a város orosz nevét használva. Ugyanakkor megjegyezte, hogy "a város nyugati kerületeiben még mindig összpontosul az ellenség ".

Prigozsin azt is elmondta, hogy a zászlóra a Szentpéterváron robbantással meggyilkolt haditudósítóról és bloggerről, Vladlen Tatarszkijról megemlékező felirat is került.

Vasárnap délután Szentpétervár belvárosában, egy kávézóban pokolgépes robbanás végzett Vladlen Tatarszkij haditudósítóval és bloggerrel (valódi nevén Makszim Fominnal). Az orosz egészségügyi minisztérium hétfő reggeli közlése szerint a merényletben további 32 ember megsérült, közülük tíz állapota súlyos.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnap éjjel közzétett állásfoglalásában nehezményezte, hogy a nyugati fővárosok és az illetékes szakosodott nemzetközi szervezetek némán eltűrik a "kijevi rezsim" orosz újságírók ellen elkövetett megtorló akcióit, és egyetlen gyilkosságot sem vizsgálnak ki. Tatarszkij halálával kapcsolatban együttérzését fejezte ki Kirill moszkvai pátriárka.

(Címlapkép: A Fecskék orosz műrepülő csoport MiG-29-es harci gépekkel tart bemutatót a MAKSZ 2021 moszkvai nemzetközi repüléstechnikai és űrhajózási kiállításon a Moszkva melletti Zsukovszkij katonai repülőterén 2021. július 21-én. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)