"Lengyelország a tekintélyelvűség és az elszigetelődés felé halad"

Volt lengyel államfők aggódnak a demokráciáért és a jogállamért. Európa, segíts...

Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski, Bronislaw Komorowski volt elnökök, továbbá Wlodimierz Cimoszewicz, Andrzej Olechowski és Radoslaw Sikorski volt külügyi tárcavezető, valamint az 1989 előtti ellenzéki mozgalom néhány ismert alakja úgy vélik: a PiS

"nem hajlandó letérni az alkotmányos rend rombolása, az alkotmánybíróság és az egész bírósági hatalom munkájának megbénítása útjáról".

A volt vezető politikusok szerint a lengyel parlament jelenleg

"egy nem jelentős többség diktátuma alatt dolgozik, lebecsülve a kisebbség érveit és érdekeit".

A lengyel életvédő szervezetek egy része által megfogalmazott törvényjavaslatra utalva, melynek támogatására Lengyelországban a minap aláírásgyűjtés kezdődött, a levél szerzői azt írták: a parlamentben jelenleg "olyan drákói törvények kerülnek elő, mint a teljes abortusztilalomra vonatkozó jogszabály".

A levél tiszteletet fejez ki a lengyel alkotmánybírák "méltó magatartása" iránt, és pozitívan értékeli a Gazeta Wyborcza körül szerveződő, kormányellenes utcai tiltakozásokat szervező Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) tevékenységét is.

A következő hónapok "a lengyelországi jogállamiság és demokrácia sorsáról döntenek" - szögezik le a levél aláírói, akik egyúttal arra hívják fel a lengyeleket, hogy "mindennapi munkájukban és tevékenységükben tartsák szem előtt az alkotmánynak megfelelő jogrendet".

Lengyelországban hónapok óta patthelyzet van az alkotmánybíróság körül, miután a PiS parlamenti többsége olyan törvénymódosításokat fogadott el a testület működéséről, melyeket az alkotmánybírák többsége és az ellenzék nem ismer el, a PiS-kormány viszont nem hajlandó hatályba léptetni az alkotmánybíróság erre vonatkozó döntését. A döntés hatályba léptetését tanácsolta márciusban az Európa Tanács szakértői testülete, a Velencei Bizottság is.

Április közepén az Európai Parlament a fő lengyel ellenzéki erő, a Polgári Platform kezdeményezésére demokráciát veszélyeztetőnek minősítette a lengyel alkotmánybírósági reformot, mely miatt januárban az Európai Bizottság az uniós jogállamisági mechanizmus elindítását kezdeményezte Lengyelországgal szemben.