Lengyelország befogad ötszáz afgánt ideiglenesen, ötvenet közülük tartósan

Lengyelország befogad ötszáz afgánt ideiglenesen, ötvenet közülük tartósan

Lengyelország menedéket nyújt ötszáz kimenekített afgán állampolgárnak, akik korábban a NATO-erőkkel együttműködtek, közülük ötvenen Lengyelországban maradnak, a többiek három hónapon belül más célországokba mennek tovább - jelentette be pénteken Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője.

A döntést "a szövetségesekkel vállalt szolidaritás jegyében", korábbi megállapodások értelmében hozták meg

- mondta el Dworczyk a PAP hírügynökségnek.

Későbbi sajtóértekezletén kifejtette: az evakuált embereket a németországi Ramsteinben működő amerikai támaszpontról irányítják át. Az első, 284 fős csoport péntek este landol a nyugat-lengyelországi Poznanban.

A határőrizeti eljárás után egy poznani szállodába kerülnek, ahol tíz napot karanténban kell tölteniük. A lengyel kormány biztonsági központja és a NATO főparancsnokságáról kiküldött tisztviselők a legközelebbi hónapokban összehangolják további, a célországokba irányuló utazásukat - mondta el Dworczyk.

Lengyelország korábban, az augusztus végén befejeződött evakuáció során mintegy ezer afgánt, továbbá a nyugati szövetségesek állampolgárait és a nemzetközi intézmények munkatársait menekítette ki. Elhagyta az országot hat lengyel állampolgár is, közülük ketten Prágán keresztül, a cseh biztonsági erők segítségével.

A lengyelek az evakuációt három katonai repülőgéppel végezték, amelyek a kabuli repülőtérről Üzbegisztánba szállították az utasokat, ahonnan a LOT lengyel légitársaság polgári járatai vitték tovább őket.

Lengyelország kerítést épít a fehérorosz határon

Lengyelország két és fél méter magas kerítést épít a fehérorosz határon a magyar-szerb határszakaszon létesített kerítés mintájára, és kétezerre emeli a határőrök támogatására kivezényelt katonák létszámát - jelentette be hétfőn Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.

Az akkor Lengyelországba menekített afgánokat szintén karanténban helyezték el a koronavírus-járvánnyal összefüggő óvintézkedések keretében. Teljes ellátásban részesülnek, megkezdődtek a menedékjogi eljárások, a menekültek megjelölhetik, melyik országba akarnak áttelepülni. A lengyel idegenrendészeti hivatal múlt heti közleménye szerint a kimenekítettek integrációját elősegítő programok is tervben vannak.

(MTI)