Duda marad a lengyel elnök

Duda marad a lengyel elnök

Andrzej Duda hivatalban lévő államfő nyerte az elnökválasztást Lengyelországban a szavazatok szinte teljes összesítése szerint. Az MTI azt írja, a választási bizottság hétfő reggel, a szavazatok 99,97 százalékának összeszámlálása után közölte, hogy Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje a voksok 51,21 százalékát szerezte meg a vasárnapi második fordulóban, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester a szavazatok 48,79 százalékát gyűjtötte össze.

A választási bizottság elnöke, Sylwester Marciniak közölte, hivatalos végeredmények egyelőre nincsenek, mivel néhány választási körzetből és külföldről még nem érkeztek meg a jegyzőkönyvek, de

a maradék szavazatok érdemben már nem fognak változtatni ezeken az eredményeken.

Az eddigi közzétett, nem hivatalos felmérések is Duda hozzávetőleg kétszázalékos előnyét jelezték.

A lengyel Nemzeti Választási Bizottság honlapjának adatai szerint Duda eddig 10 millió 401 ezer, míg Trzaskowski 9 millió 910 ezer voksot tudhat magáénak. Duda az első fordulóban 8 millió 450 ezer voksot szerzett, ami 43,5 százalékos eredményt jelentett, vagyis jócskán növelni tudta szavazóinak számát, ezt ellenfele nem mondhatja el magáról, nem tudta teljesen maga mögé állítani az első fordulóban kiesett többi jelölt ellenzéki érzelmű szavazóit.