Lengyelország "nagyszabású" hazatelepítést tervez Keletről

Ewa Kopacz kormányfő hétfőn este úgy nyilatkozott, hogy a költségvetésben előirányzott összeg lehetővé teszi a még az október végén esedékes parlamenti választások előtt jóváhagyandó "nagyszabású" hazatelepítési törvény végrehajtását.

A készülő törvény a 2000 óta érvényben lévő hazatelepítési törvény hiányosságait küszöbölné ki, előmozdítva a volt Szovjetunió ázsiai részébe kitelepített lengyelek és utódaik gördülékenyebb hazatelepítését. A régi törvény alapján az ezredfordulótól mintegy ötezer lengyelt telepítettek haza annak a mintegy 800 ezer lengyelnek az utódai közül, akiket főleg 1940-41-ben, az akkori Kelet-Lengyelország szovjet megszállása után hurcoltak el a Szovjetunió keleti részébe.

Jelenleg mintegy 2 és fél ezer kérelmező vár hazatelepítésre. Emellett a kelet-ukrajnai Mariupol mintegy 80 lengyel nemzetiségű lakosa is több hazatelepítési kérelemmel fordult a lengyel politikai vezetőkhöz. Rájuk azonban - mivel a volt Szovjetunió európai részében élnek - a jelenleg érvényes törvény nem vonatkozik.

A kormányzó Polgári Platform törvényjavaslatának megoldásait a legnagyobb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elégtelennek nevezi, szerinte sokkal több embert kellene befogadni, nagyobb anyagi ráfordítással.

A PiS az utóbbi hetekben többször is nyomatékosította a Keleten élő lengyelek hazatelepítésének fontosságát, különösen annak fényében, hogy a lengyel kormány múlt héten beleegyezett az Európai Bizottság által előirányzott menekültelosztási kvótákba. A döntés értelmében Lengyelország összesen mintegy 7 ezer közel-keleti és észak-afrikai migráns befogadását vállalta.

Az eddigi, alacsonyabb költségvetési keretet az előző években a lengyel számvevőszék (NIK) tavalyi jelentése szerint nem merítették ki. Az idei keret egy, feltételezések szerint kihasználatlan részét - 1,2 millió zlotyt - a múlt héten vállalt menekültbefogadási kvóta teljesítésére akarták szánni. Ellenzéki tiltakozások után azonban az összeget visszairányították.