Nemzetközi körözést adtak ki az oroszországi tüntetések szervezője ellen

Nemzetközi körözést adtak ki az oroszországi tüntetések szervezője ellen

Nemzetközi körözést adott ki az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerdán az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus regionális támogató csoportjait, törzseit irányító Leonyid Volkov ellen, aki az elmúlt hetek nem engedélyezett oroszországi tüntetéseinek fő szervezője volt.

Egy moszkvai kerületi bíróság szerdán távollétében elrendelte a gyanúsított letartóztatását két hónapra. Korábban Volkovot azzal gyanúsították meg, hogy fiatalkorúakat mozgósított a közösségi médián keresztül a nem engedélyezett tüntetésekre, amire hivatkozva január végén belföldi körözést adtak ki ellene. Volkov 2019 óta külföldön, jelenleg Litvániában él.

A litván kormány jelezte, hogy nem hajlandó eleget tenni az elrendelt körözésnek.

"Rossz gyakorlat nemzetközi eszközöket felhasználni a politikai motivációjú üldözésre" - fogalmazott Agne Bilotaite litván belügyminiszter. Hozzátette: az orosz hatóságok lépése miatt igencsak kétséges, hogy Oroszország tagja lehet-e egyáltalán ezeknek a nemzetközi szervezeteknek, utalva ezzel az Interpolra, amelyen keresztül a nemzetközi körözést kiadták Volkov ellen.

Volkovnak kulcsszerepe volt a Navalnij mellett január 23-án és 31-én megtartott, többtucatnyi városra kiterjedő szimpátiatüntetések megszervezésében. Az aktivista, miután Navalnij egy korábbi perben kiszabott felfüggesztett szabadságvesztését letöltendőre változtatták, és a rendőrség ismét keményen lépett fel a tüntetőkkel szemben, tavaszig lefújta az utcai megmozdulásokat.

Kedden viszont a Telegram-csatornáján váratlanul arra buzdította az elítélt politikus támogatóit, hogy Bálint-napkor este vonuljanak ki házaik udvarába, és odakint negyedórán át világítsanak feltartott mobiltelefonjuk lámpájával.

Marija Zaharova külügyi szóvivő az újabb akció meghirdetését összefüggésbe hozta azzal, hogy Volkov és a Navalnij-mozgalom egy másik, Londonban élő vezetője, Vlagyimir Asurkov hétfőn részt vett egy, a brüsszeli lengyel EU-képviselet által szervezett, "lényegében NATO-országok" részvételével tartott videokonferencián.

Zaharova szerint "morális és etikai szempontból hazaárulásnak" minősíthető, hogy Navalnij hívei, akiket "a NATO-befolyás ügynökeinek" minősített, európai és amerikai szankciókat sürgetnek Oroszország ellen, mert a NATO-dokumentumok szerint Moszkva ellenségnek minősül. Rámutatott, hogy a nyugati országok számára Navalnij támogatása egyúttal lehetőséget jelent Oroszország feltartóztatására.

A szóvivő szerdán az Eho Moszkvi ellenzéki hangvételű rádiónak azt mondta, hogy a február 14-re tervezett akció módszertani szempontból emlékeztet azokra a flashmobokra (villámcsődületekre), amelyeket szerinte az Egyesült Államok, valamint a NATO és az Európai Unió korábban más országokban, például Grúziában megszervezett.

Volkov - saját elmondása szerint - a hétfői megbeszélésen társával együtt a Kreml-párti oligarchák ellen sürgetett szankciókat.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán értetlenségének adott hangot amiatt, hogy miért és konkrétan miben is támogatja az európai diplomácia a csalás címén elítélt Navalnijt. Peszkov azt mondta, hogy Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének múlt heti tárgyalásai sokkal tartalmasabbak voltak, mint pusztán az elítélt ellenzéki ügye.

Megismételte, hogy Moszkva a felgyülemlett problémák ellenére kész a párbeszédre az unióval.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Moszkvában az életüket vesztett diplomaták emléktábláját megkoszorúzva azt hangoztatta, hogy több nyugati állam olyan tereppé kívánja átalakítani Oroszországot, amelyen kényelmesen elő tudja mozdítani saját biztonsági, gazdasági és politikai érdekeit. Meglátása szerint ezek a kísérletek napról napra erőszakosabbá válnak, és az orosz diplomáciának képesnek kell lennie arra, hogy ellenálljon nekik.

Az Interfax orosz hírügynökség kedden arról adott hírt, hogy Navalnij felesége, Julija Navalnaja repülőgéppel elhagyta Oroszországot, és Németországba utazott.

(MTI)