Letiltott jobbikos közlemény - így osztotta ki a kommunikációs igazgató az MTI-t

A kormány számára kellemetlen tartalmú közleményeket vidáman cenzurázza az MTI.

Áder János és rendőrgyilkos Győrkös István rokoni kapcsolata azonban nagyon kínos lehet a kormány számára, az erről szóló nyilatkozatokat arra hivatkozva tiltják le csuklóból, hogy azok valótlanságon alapulnak. Ma is így tett portálunk cikke alapján kiadott sajtóközleménnyel az MTI, azonban írásunk valóságtartalmát bizonyítékokkal is alá tudjuk támasztani. A Kádár-rendszert idéző cenzúráról és az ellentmondásokról a nyilvánosság elé tárt levelezésben Pál Gábor, a Jobbik kommunikációs igazgatója kérdezte az MTI-t.

"Az MTI az elmúlt hónapokban számtalan alkalommal (csak október 28-án, háromszor) utasította vissza jobbikos közlemények közzétételét. Ma ismételten megtagadták az Áder János köztársasági elnök és Györkös István között fennálló rokoni kapcsolat felderítésére reagáló közleményünket. Az átláthatóság jegyében és a hazai szólásszabadság látleleteként, az állami cenzorokkal folytatott levélváltásunkat alább olvashatják" – írja a legnagyobb ellenzéki párt sajtóosztálya szerdai közleményében.

Szerdán az alábbi közleményt tiltotta le az MTI:

„Lesz-e nemzetbiztonsági vizsgálat Áder János és Győrkös István családi kapcsolatának ügyében?

Mint az Alfahír tényfeltáró cikkéből kiderül, a köztársasági elnök és a Magyar Nemzeti Arcvonalat vezető Győrkös István között okiratokkal bizonyított rokoni kapcsolat áll fenn. Németh Szilárdnak tehát inkább ezt kellene kivizsgáltatnia.

Kiderült az igazság a rendőrgyilkos Győrkös István és Áder János rokoni kapcsolatáról

A bőnyi rendőrgyilkosság után, amely során Győrkös István, a Magyar Nemzeti Arcvonal alapítója lelőtte a Nemzeti Nyomozó Iroda főnyomozóját, ismét felerősödött az a kilencvenes évek óta terjedő pletyka, hogy Áder János köztársasági elnök rokoni kapcsolatban állhat Győrkössel.

A hazai titkosszolgálatoktól választ várunk arra, hogy Áder János államfő, korábbi EP-képviselő jelezte-e nekik ezt a családi összefonódást. A nemzetbiztonságért felelős hazai hatóságok feltártak-e bármilyen kockázati tényezőt ennek kapcsán? Hozzáférhetett-e az MNA vezetése ezen rokoni szál mentén minősített adatokhoz? Katonai kiképzések, fegyverhasználati tanácsok stb. szóba kerültek-e az Áder és Győrkös család tagjai között egy családi összejövetel alkalmával?

A Fidesztől és kézivezérelt médiájától pedig arra várunk választ, mikor kérnek bocsánatot a Jobbiktól hazug sugalmazásaik és rágalmaik miatt.

Jobbik Magyarországért Mozgalom”

Ezt a közleményt az alább melléket válasszal cenzúrázta az MTI:

"Tisztelt Jobbik Sajtóiroda! Tisztelt Pál Gábor!

A Jobbik parlamenti frakciója „Lesz-e nemzetbiztonsági vizsgálat Áder János és Győrkös István családi kapcsolatának ügyében?” című, az MTI OS-hez mai napon eljuttatott közleményével kapcsolatban tájékoztatom Önöket, hogy közleményük az OS Szabályzatának (http://os.mti.hu/szabalyzat ) 14.7 pontjába ütközik, ezért azt nem áll módunkban kiadni.

Felhívom továbbá a szíves figyelmüket arra, hogy a Szabályzat 15. pontja értelmében az MTI jogosult egyes közlemények közzétételét megtagadni, a közlemény közzétételének megtagadásáért semmilyen felelősséggel nem tartozik.

Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásul vételét!

Üdvözlettel, Gubonyiné Bakos Gabriella
OTS, OS szerkesztő
MTI IGAZGATÓSÁG – Hírszerkesztési Központ"

Pál Gábor, válaszában keményen kiosztotta az MTI-t:

"Tisztelt MTI!

Most már minden határon túlmegy a kádári időket idéző cenzúrájuk és a kormánypártok irányába tanúsított elfogultságuk, amit képileg csak 18 karikás jelzéssel ellátott, meglehetősen gusztustalan ábrázolásmóddal lehetne hűen szemléltetni. Önök Győrkös Istvánt az elmúlt napokban hat különböző hírben hozták összefüggésbe a Jobbikkal. Még a Ripost nevű mélyigénytelen heccportált is idézték - az MTI anyag címében is - , valamint előszeretettel tudósítottak a fideszes és KDNP-s politikusok hazudozásairól, a valóságot a legkevésbé sem ellenőrizve. Ezek esetében föl sem merült az OS Szabályzat 14.7-es pontjának vizsgálata, vagyis, hogy "nyilvánvaló valótlanságot" nem adhatnak közre.

Kérdéseink:

- Miből gondolják, hogy a Fidesz rágalmai igazak, valósak, tényszerűek, amikor a Jobbik többször is leszögezte: az MNA-val és Győrkössel semmiféle kapcsolata nem volt soha.

- Hogyan volt merszük leírni az alábbi mondatot: "Vona Gábor kapcsolatot tartott a bőnyi rendőrgyilkos fiával", amikor ez tényszerűen nem igaz.

- Miből gondolják, hogy Győrkös feleségének és Áder János közti rokoni kapcsolat nyilvánvaló valótlanság?

- Miért mindig csak az egyik álláspontot mutatják be, miért csak a Fidesz vádaskodhat, más miért nem írhatja le véleményét sem?

- Tegnap miért készített külön hírt az MTI Németh Szilárd M1-beli fellépéséről, ahol egy alákérdezésre adott válaszában Németh azt mondta: "Vona Gábor, a Jobbik elnöke felsorakozott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke mögé."

Mi volt ebben a hírérték? Esetleg az, hogy Németh Szilárd pályafutása során először érthetően el tudott mondani egy tőmondatot?
Ha a tartalmát találták Önök hírértékkel bírónak, akkor miért nem kértek reakciót erre a magasröptű eszmefuttatásra a rágalmazott féltől?
Ezen eljárás alapján Vona Gábor Kossuth Rádiónak adott reggeli interjúját miért nem szemlézték, abból miért nem emeltek ki mondatokat, miért nem készítettek hírt?

- Miért dolgozták fel az IKSZ nevű képződmény vádaskodó közleményét tegnap, s az arra adott jobbikos reakciót miért nem?

Várom megtisztelő válaszukat: Pál Gábor, a Jobbik kommunikációs igazgatója"