Lezárták a jordániai Muzulmán Testvériség székházát

A főváros Abdali negyedében álló székházat a helyszínre érkező rendőrök körbezárták és kiürítették. Muász Haválde, a szervezet szóvivője élesen elítélte a biztonsági erők erőszakos fellépését, amelynek során - elmondása szerint - betörték a bejárati kaput.

A jordániai csoport politikai szárnya, a hásimita királyság legerősebb ellenzéki pártjának számító Iszlám Akciófront és a központi hatalom közötti viszony évek óta feszült, s ez az utóbbi időben tovább romlott.

A Muzulmán Testvériség anyaszervezete Egyiptomban alakult 1928-ban, Jordániában az 1940-es évektől van jelen. Egyiptomban a szervezetből kikerült elnök, Mohamed Murszi 2013-as elmozdítása után betiltották, és terrorszervezetnek nyilvánították a csoportot.

Az utóbbi hónapokban a Kairóval szövetséges Jordániában is napvilágot láttak az ottani szervezet betiltását valószínűsítő spekulációk; egy ilyen értelmű kormánydöntés azonban mindeddig nem történt.

A szerdai fejleményeket megelőzően azonban az iszlamisták figyelmen kívül hagytak egy belügyminisztériumi rendeletet, amelyben a tárca megtiltotta, hogy egy belső szavazáson új vezetőket válasszanak a csoport élére. Mindezt a tárca azzal indokolta, hogy a szervezet hatósági engedély nélkül működik.

A szervezetet az utóbbi években belső viszályok is gyengítették. 2013-ban kialakult egy magas rangú tisztségviselőkből és egyéb tagokból álló mérsékelt tömb, amely egyebek mellett az egyiptomi anyaszervezettel való szakítást követelte.

Később a reformereket kizárták, de ők Muzulmán Testvériség Társaság néven újraalakultak, és a hatóságok ezen a néven tavaly márciusban be is jegyezték őket, ellentétben a megmaradt keményvonalas csoporttal, amely azóta engedély nélkül működik.