Lezuhant egy katonai Airbus

Lezuhant egy katonai szállítógép a dél-spanyolországi Sevilla közelében.

 A tájékoztatás szerint egy Airbus A400M katonai szállítógépről van szó, arról viszont nem adtak hírt, hogy katonák vagy civilek voltak-e a fedélzeten.

Mariano Rajoy kormányfőt egy kampányrendezvényre várták a Kanári-szigeteken lévő Tenerife városában, de miután értesült a gép lezuhanásáról, lemondta részvételét.

A televíziós híradások csak szántóföldön füstölgő romokat mutattak, a spanyol hatóságok tűzoltókat és mentőegységeket küldtek a helyszínre. A sevillai repülőteret lezárták.

Hírügynökségi jelentések szerint nem a spanyol hadsereg működtette a gépet, már csak azért sem, mert Spanyolország még nem szerezte be ezt a szállítógép-típust. Igaz, e típus összeszerelő üzemének éppen a Sevilla melletti San Pablo repülőtér ad otthont. Eddig még csak Franciaország, Nagy-Britannia és Törökország rendelkezik ezzel a modellel. A Reuters szerint a most lezuhant gép próbarepülést végzett a spanyol légtérben.

Az Airbus A400M négy légcsavaros, felső szárnyas, közepes katonai szállító repülőgép, melyet az Airbus S.A.S. cég fejleszt francia, angol, német, spanyol, olasz, belga, török és luxemburgi megrendelésre, főleg a Transall C–160 és a C–130 Hercules repülőgépek leváltására. A gép két támadó helikoptert vagy 116 katonát képes szállítani úgy, hogy harci körülmények között is manőverezhető marad.