Líbiában továbbra sem hallgatnak a fegyverek

Egészségügyi források szerint Adzsdábija lakosai közül sokan megsebesültek a városban becsapódó aknagránátoktól, néhányan súlyosan.

A légi és szárazföldi összecsapások szombaton kezdődtek a Tobrukban berendezkedő, Halifa Haftár tábornokhoz hű kormány erői, valamint a nemrég létrehozott Bengázi Védelmi Erők (BDF) elnevezésű, néhány száz fősre becsült fegyveres csoport között.

Utóbbi szervezet, amelynek soraiban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető Anszár as-Saría tagjai is küzdenek, meg akarja szerezni az ellenőrzést Líbia második legnagyobb városa, Bengázi felett.

Az egységkormány elnöki tanácsa vasárnap nyilatkozatban ítélte el a BDF által indított szombati támadást, amitől a testület legalább egy tagja később elhatárolódott. A tanács két tagja, aki az ország keleti felében aktív erőkkel áll kapcsolatban, felfüggesztette tagságát a testületben.

Adzsdábija nagyjából 150 kilométerre délre fekszik Bengázitól, az ország főbb olajmezőinek és létesítményeinek, illetve áram- és vízműveinek a közelében.

Sokak szerint félő, hogy az összecsapások az országot sújtó konfliktus elhúzódásával járhatnak, illetve leleplezhetik az ENSZ támogatását élvező tripoliban székelő egységkormány megosztottságát.

Líbiában az elmúlt két évben hatalmi vákuum tátongott, a Tripoliban és az ország keleti felében, Tobrukban székelő rivális kormányok és parlamentek, illetve az őket támogató fegyveres csoportok laza szövetsége harcolt egymással az elsőbbségért.

A márciusban berendezkedett egységkormány eredetileg az ország egymással vetélkedő kormányait volt hivatott leváltani, jelenleg pedig igyekszik kiterjeszteni befolyását az ország fővárosából Tripoliból, amely több száz kilométerre fekszik nyugatra Bengázitól.

Egyelőre azonban Tripolinak nem sikerült elnyernie Haftár szövetségeseinek támogatását a tobruki parlamentben.

Az Adzsdábija körüli harcok annak nyomán robbantak ki, hogy a tripoli egységkormány oldalán harcoló milíciák az Iszlám Állam nevű terrorszervezet 370 kilométerre nyugatra lévő líbiai fellegvára, Szirt elfoglalását célzó offenzívát indítottak májusban.