Amint a hatósági ár májusban véget ér, a liszt ára brutálisan elszállhat a szakemberek szerint

Amint a hatósági ár májusban véget ér, a liszt ára brutálisan elszállhat a szakemberek szerint

Az árstop elvileg május 1-ig él, annak feloldásakor jelentősen drágul a liszt a boltokban, ráadásul nyáron újabb jelentős áremelkedés következik majd a búza drágulása miatt - írja a Világgazdaság.

Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a lapnak elmondta, hogy a jelenlegi lisztárak körülbelül 100-105 ezer forintos tonnánkénti búzaárra vannak alapozva, a piacon azonban jelenleg már 130-135 ezer forint a búza ára, ebben pedig már benne vannak a múlt évről áthozott olcsóbb búzák is.

Lakatos arra figyelmeztet, hogy amikor már csak az elmúlt hónapokban vásárolt, drága búzából készül a liszt, akkor a mostani 155-165 forint körüli kilónkénti átadási árának 200-220 forint körülire kell majd emelkednie, mivel a piacon kialakult búzaárak ezt követelik meg. Összehasonlításképpen a januári ár egy kilóra vetítve még csak 145 forint körül volt, ezt emelték 155–165 forintra.

Ráadásul az árstop feloldása miatti jelentős drágulás mellett a búza drágulása miatt június-július környékén további jelentős áremelkedés következik majd, amennyiben a malmok elérik a már említett 200-220 forint körüli átadási árakat. Amennyiben pedig az Ukrajnában tomboló háború sem enyhül, akkor az tűnik valószínűnek, hogy aratáskor nagyon magas indulóárak alakulhatnak ki, a kezdeti felvásárlási árszint elérheti akár a tavalyi tonnánként 62 ezer tonnás aratáskori ár dupláját is. Lakatos Zoltán szerint ilyen magas árszint mellett már gyakorlatilag biztos a fogyasztás érzékelhető csökkenése.