Most az LMP a soros - az ÁSZ előbb szabálytalanságokat talált, majd örvendetesnek találta a fejleményeket

Most az LMP a soros - az ÁSZ előbb szabálytalanságokat talált, majd örvendetesnek találta a fejleményeket

Ezen a fülledt augusztusi napon egy kedves levelezésbe kezdett az LMP és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Magyar Távirati Iroda felületén. 

Az ÁSZ még délelőtt többek között azt közölte az MTI-vel, hogy az LMP a gazdálkodását szabályozó környezetét a 2017. évre "nem szabályszerűen alakította ki, így nem biztosította a szabályszerű működés és gazdálkodás feltételeit", bár 2018-ra "a gazdálkodására vonatkozó belső szabályozási környezetét a jogszabályi előírások alapján kialakította".

Az ÁSZ szerint a párt 2017-ben és 2018-ban a könyvviteli nyilvántartásait nem az előírások szerint vezette. 2017-ben az LMP számviteli szabályozási környezete nem biztosította a központi költségvetésből kapott támogatások és az egyéb hozzájárulások, adományok szabályszerű nyilvántartását, valamint könyvvezetésének és gazdálkodásának szabályszerűségét. Hozzátették: az LMP 2018-ban a magánszemélyek adományairól és a tagdíjakról "analitikus nyilvántartást nem vezetett".

A Magyar Közlöny mellékletét képező Hivatalos Értesítőben és az LMP honlapján közzétett pénzügyi kimutatás - a szabályszerű könyvvezetés hiányában - nem mutat valós képet a párt vagyoni és pénzügyi helyzetéről - írták. Egyébként a feltárt szabálytalanságok kijavítására az ÁSZ öt javaslatot tett az LMP társelnökeinek, akiknek ezek alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük

Az LMP 2017-ben 173,7 millió forint, 2018-ban 195,1 millió forint központi költségvetési támogatásban részesült.

Az LMP ezután - egy közleményben - tudomásul vette az Állami Számvevőszék megállapításait, de vitatja azokat, és fenntartja, hogy nem tévesztette meg sem a nyilvánosságot, sem pedig saját tagságát.

"Az LMP számára az átlátható, tiszta és jogszerű gazdálkodás központi kérdés, ezért a párt 30 napon belül elkészíti az ÁSZ által kért intézkedési tervet"

- írták.

Ezután már csak az ÁSZ válasza következhetett:

"Az Állami Számvevőszék célja, hogy a döntő mértékben közpénzekből működő pártok a törvényi előírásoknak megfelelően, átláthatóan és elszámoltathatóan gazdálkodjanak. Ellenőrzési megállapításaival és javaslataival az ÁSZ hozzájárul az LMP gazdálkodásának törvényességéhez.

Az ÁSZ célja az LMP törvényes gazdálkodásának támogatása, ezért örvendetes, hogy az LMP vezetése intézkedik a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása, illetve jövőbeli elkerülése érdekében".