Lövöldözés volt Koszovóban, egy rendőr meghalt, egy pedig megsebesült

Lövöldözés volt Koszovóban, egy rendőr meghalt, egy pedig megsebesült

Albin Kurti koszovói miniszterelnök és Vjosa Osmani koszovói elnök szerb bűnbandákat gyanúsít a lövöldözéssel. A lövészek komoly fegyverzettel rendelkeznek, és maszkot viselnek.

Egy koszovói albán rendőr meghalt, egy pedig megsérült, amikor eddig ismeretlen tettesek koszovói rendőrökre támadtak az éjszaka folyamán, közölte a pristinai belügyminisztérium vasárnap.

A tájékoztatás szerint a rendőrök az éjszaka folyamán észrevették, hogy két, rendszámtábla nélküli teherautó elzárta a forgalmat a koszovói Mitrovica északi részét a délivel összekötő hídon. Amikor a rendőrök intézkedni akartak, valahonnan rájuk lőttek, a tűzharcban pedig két rendőr megsebesült, egyikük belehalt sérüléseibe.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök és Vjosa Osmani koszovói elnök szerb bűnbandákat gyanúsít a lövöldözéssel.

A koszovói kormányfő tájékoztatása szerint a tűzharc még mindig folyik, a lövészek komoly fegyverzettel rendelkeznek, és maszkot viselnek.

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött. Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat. A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

(Címlapkép: A NATO-parancsnokság alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR lengyel katonái a zvecani városháza előtt őrködnek 2023. június 2-án. Négy nappal korábban a KFOR 30 katonája, köztük 19 magyar, illetve 52 szerb tüntető megsebesült a többségében szerbek lakta észak-koszovói városban kitört zavargásokban. MTI/EPA/Georgi Licovszki)