Lövöldözés tört ki Iránban a választások napján

Az incidensben négyen megsebesültek.

Iránban ritka az efféle erőszakos megnyilvánulás a két politikai tábor képviselői részéről, és ez is arra a felfokozott feszültségre mutat, amely az iszlám köztársaság parlamentjének ellenőrzéséért folytatott küzdelmet jellemzi.
 
Husszein Zolfagári iráni belügyminiszter-helyettes közölte, a rendőrség eljárást indított az ügyben.
 
Pénteken zajlott le az iráni parlamenti választások második fordulója, amelyben a 290 tagú törvényhozás 68, még betöltetlen képviselői helyéről döntött 17 millió választásra jogosult iráni állampolgár. 
 
A Haszan Róháni iráni elnököt támogató mérsékelt és reformer erők remélik, hogy a második forduló a február 26-ai elsőhöz hasonló sikert fog hozni számukra. Ezúttal 21 tartomány 55 választókerületében voksoltak, egyebek között olyan nagyvárosokban, mint Tebriz, Siráz vagy Ahvaz. 
 
A belügyminisztérium mind az 55 választókerületben két órával meghosszabbította a szavazóhelyiségek nyitvatartását. 
 
Az első részeredmények szombaton késő este várhatók.
 
Az ultrakonzervatívok többsége az első fordulóban vereséget szenvedett, és úgy tűnik, hogy többségében Róháni-párti reformer és mérsékelt képviselőkből, valamint az elnök Nyugat felé nyitó politikáját esetlegesen támogató mérsékelt és pragmatikus konzervatívokból fog állni a következő törvényhozás.