Életet mentett a Lufthansa járatán egy magyar orvosnő

Segítség.

November 11-én a kapitány este 10 óra körül kérte az utasok segítségét, miután egy kínai férfi többször hányt, majd elveszítette eszméletét, keringése összeomlott és légzése leállt.

A Frankfurtban élő magyar orvos, Rádi Katalin egy másik doktor társaságában jelentkezett, majd szívmasszázst alkalmaztak és oxigénballonnal újraélesztették a férfit - írja az Index. Három órán keresztül stabilizálták az állapotát, aztán a gép kényszerleszállást hajtott végre a szibériai Novoszibirszkben.

"Odavezettek a kínai férfihez, akit addigra egy óriási hányás után eszméletlen állapotban kihúzták az ülések közötti folyosóra. A lábát felpolcolták, nem volt pulzusa, keringése, nem lélegzett, úgyhogy egy másik német sebésszel, aki szintén jelentkezett a kapitány felhívására, elkezdtük az újraélesztést"

 - emlékezett vissza az orvos.

Rádi ápolóként dolgozó férje is segített nekik. A nő öt éve dolgozik Németországban, egy Nürnberg melletti városban.

"Szívmasszázzsal és oxigénballonnal egy percen át élesztettük újra."

A doktornő szerint feltehetően neurológiai problémája lehetett a férfinek, ami összefüggésbe hozható a rosszulléttel, de nehéz volt a kommunikáció köztük, mert a férfi felesége nem beszélt nyelveket.

A kapitány később behívta Rádit a pilótafülkébe, ahol összekötötték egy német nyelvű földi egészségügyi bázissal. Közösen úgy döntöttek, hogy leszállnak Szibériában, mert az időablakon belül vannak, ami stroke esetében azt jelenti, ha négy órán belül kórházba kerül a beteg, jelentősen növekednek a gyógyulás esélyei.

A férfi állapota a leszállás előtt már javult, a fájdalomra reagált, a kisujját fel tudta emelni, de csak az ordító utasításokat észlelte. Felesége kiabálva tiltakozott a szibériai kényszerleszállás ellen, de Rádi egyértelművé tette, hogy nyolc órán át nem tud felelősséget vállalni a betegért a repülőgépen.

Novoszibirszkben már orosz orvosok várták és egy speciális jármű, amivel elszállították.

A Lufthansa az eset után ajándékot ígért az orvosnőnek.