Magas szintű politikai kapcsolataival úszta meg 19,4 milliárdos adócsalási ügyét a NER-es pornómilliárdos

Magas szintű politikai kapcsolataival úszta meg 19,4 milliárdos adócsalási ügyét a NER-es pornómilliárdos

A Gattyán György elleni nyomozást három politikai potentát közbenjárására szüntették meg, az ügyön dolgozó nyomozót pedig félreállították. Úgy tűnhet, mintha a NAV csak a kisemberekre sújtana le kérlelhetetlen szigorral.

A magyar politika legmagasabb szintjéről sikálták el 2021-ben Gattyán György milliárdos vállalkozó rendkívül nagy értékű, 19,4 milliárd forintos adócsalási ügyét – mondta el Tiszolczi Lajos, az ügyön dolgozó NAV-os nyomozó a Partizán videójában, amit a Telex szemlézett.

Három rendkívül jó politikai kapcsolatokkal rendelkező az adóhatóságon kívüli személy személy járt közben Gattyán ügyének megszüntetése érdekében. Közülük ketten széles körben ismertek

– írta meg a NAV-os nyomozó egy kiegészítő jelentésben, amit két más forrás is megerősített.

A nyomozást azután függesztették fel, hogy Varga Mihály fideszes pénzügyminiszter 2021 nyarán leváltotta Sors László államtitkárt, a NAV elnökét. Ezzel körülbelül egy időben felmentették Vankó Lászlót, a NAV bűnügyi igazgatóját és helyettesét, Zámbó Pétert is.

A három adóhatósági vezető eltávolítása után érkező fejesek gyanús utasításokat adtak a Gattyán-ügyön akkor már 3 éve nyomozó Tisolczi Lajosnak. Az összes korábbi jelentése eredeti példányát bekérték, és arról kérdezősködtek, hogy van-e tudomása még bármiről, amit nem írt le.

A nyomozó ekkor írásban beszámolt róla, hogy három magas szintű politikai potentát járt közben Gattyán kimosdatásáért. Tiszolczi főnökei ezek után kizárólag szóban voltak hajlandóak kommunikálni a kényes ügyről, és arról faggatták, kitől értesült a felsőbb szintű befolyásolásról.

Tiszolczi Lajost és kollégáit leszedték a Gattyán-ügyről, két hónappal később pedig bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást.

2021. augusztus 3-án a NAV a szokott protokolltól eltérő módon a 2012-es, 19,4 milliárdos ügyet egyesítette egy 2015-ös kisebb horderejű adócsalási üggyel, majd az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették.

A félretett NAV-os nyomozó arról számolt be a Partizánnak, hogy a Gattyán-ügy volt az egyik legnagyobb elkövetési értékű, egyben legkiterjedtebb nyomozás a az adóhatóságnál, amelyben vádemelési javaslatra készültek.

Tiszolczi Lajos úgy látta, hogy egy újfajta öncenzúra vált a gyakorlattá a NAV-nál: a nyomozók, mielőtt befolyásos emberekre kényes értesüléseket iktattak volna a nyomozati anyagokba, nem hivatalosan megérdeklődték, hogy megtehetik-e. Őt pedig közben egyre jobban ellehetetlenítették a munkahelyén: nem kapott érdemi feladatot, kizárták a megbeszélésekről, sőt az ő meglátása szerint szabálytalan utasításokkal és adminisztratív csuklóztatással érték el, hogy magától lépjen ki a NAV-tól.

Végül azzal érték el, hogy kilépjen a NAV-tól, hogy állást ajánlottak neki az Integritás Hatóságnál, de amikor felmondott, az állásajánlatot indoklás nélkül visszamondták. Azt mondták neki, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent, de ezt nem indokolták, és odafigyeltek, hogy ennek ne legyen hivatalosan nyoma.

A hozzám hasonlók, akik nem állnak be a sorba, feketelistára kerülnek, és még az üzleti szférában sem tudnak elhelyezkedni

– mondta az ellehetetlenített NAV-os nyomozó.

(Címlapkép: Gattyán György/facebook)