Magyar Péter még nem létező pártja Gyurcsány pártját is megszorongatná támogatottságban

Magyar Péter még nem létező pártja Gyurcsány pártját is megszorongatná támogatottságban

A Fidesz és a DK után a harmadik legnépszerűbb politikai erőt jelentené az újdonsült politikus mozgalma a Republikon friss felmérése alapján.

A harmadik legnépszerűbb politikai erőt jelentené Magyar Péter egyelőre nem létező pártja Magyarországon – derült ki a váratlan eredmény a Republikon legfrissebb, márciusi közvélemény-kutatásából. A közvélemény-kutató adatait idéző Telex a pártok támogatottságát ismertetve közölte, hogy

a teljes népesség körében a Fidesz 25, a DK 12, Magyar Péter mozgalma pedig 11 százalékon áll. Hasonló a felállás a pártválasztók között is, akiknél a Fidesz 34, a DK 16 és Magyar még nem létező pártja 15 százalékot kapna.

Tehát gyakorlatilag, a statisztikai hibahatárra tekintettel egyazon szinten mozog Gyurcsány Ferenc pártjával, és az összes többi ellenzéki pártot is lekörözi a Talpra Magyarok Közössége vezetője.

Ezután következik pártpreferencia versenyében a Mi Hazánk (6 és 7%) és az MKKP (4 és 5%), a többi párt viszont a mérés szerint nem érné el az 5 százalékos küszöböt. Ugyanakkor

a bizonytalanok még mindig népes tábora 24 százalékra rúg a népesség egészében.

Az elmúlt időszakbot nézve az egyik legfőbb megállapítás a teljes népesség körében, hogy a Kutyapárt és főként a Momentum támogatottságát már statisztikailag releváns mértékben befolyásolná, ha Magyar Péternek pártja lenne. Emellett az utóbbi időben a pártot választani tudó válaszadók csoportjában szignifikáns mértékben, 9 százalékról 7 százalékra csökkent a Momentum támogatottsága, továbbá két százalékponttal 4-ről 2 százalékra esett a Jobbik népszerűsége – itt a hibahatárok ez esetben ±1,7 és ±1,2 százalék.

A Republikon elemzésében arra is kitért, hogy a Magyar Péter dominálta elmúlt két hónapnak jelentős mozgósító hatása volt. Így február óta 7 százalékponttal, mostanra 69 százalékra nőtt a biztos szavazók aránya, valamint 4 százalékponttal csökkent azok aránya, akik biztosra mondták, hogy nem szavaznának.

Egyébként eközben az Orbán Viktor rendszerét kihívó Magyar Péter szombaton bejelentette, átvette a Legyél a változás! Egyesületet, miután létrehozta mozgalma hivatalos honlapját.

(Címlapkép: A Magyar Péter által szervezett tüntetés résztvevői a Markó utcából a Vértanúk terére vonulnak 2024. március 26-án. Béli Balázs/Alfahír)