Magyar doksik hódítják meg Szarajevót

Idén négy magyar doksi száll versenybe a Szarajevó Szíve-díjért.

Augusztus 14-22. között rendezik meg a 21. Szarajevói Filmfesztivált, mely a balkáni térség legfontosabb nemzetközi filmes eseménye. A szervezők nyilvánosságra hozták a dokumentumfilm-válogatást. Idén négy alkotás érkezik Magyarországról a rangos versenybe: a Tititá, a Seb, a Drifter és a Káin gyermekei.
 
Almási Tamás (Sejtjeink, Puskás Hungary) legújabb dokumentumfilmje, a Tititá a tizennyolc éves, fanatikus gitáros Anti történetén keresztül vizsgál olyan kérdéseket, mint hogy mi kell ahhoz, hogy megvalósíthassuk álmainkat, élni tudjunk a lehetőségeinkkel és hogy mi is tesz valakit jó zenésszé. Anti egy borsodi romatelepen él, nem ismeri a kottát, nem szokott hozzá a rendszeres gyakorláshoz, így amikor felvételt nyer a Snétberger Zenei Tehetség Központba, hamar rájön, hogy csoda helyett élete egyik legnagyobb kihívása vár rá. Nagyszerű zenei betétek és emlékezetes „tábori pillanatok” színezik az egész estés dokumentumfilmet, melyet Szarajevóban lát először külföldi közönség. 

Az HBO legújabb saját gyártású dokumentumfilmje, a Nagy Dénes (Lágy eső, Együtt) rendezésében készült Seb is Szarajevóban lesz először látható. A film három középkorú nő életébe és gondolataiba vezet be. Mindhármukban közös, hogy sebeket hordoznak: vágták vagy vágják magukat, pengével, késsel vagy üvegszilánkkal. Sebeiket nem mutatják a külvilágnak, de legtöbbször még közeli hozzátartozóik sem tudnak róla. Nagy Dénes filmje ezeknek a sebeknek az eredetét kutatja, és ennek révén arra próbál választ találni, hogy mi lehet az az eredő seb, ami mindannyiunkban ott van, ami mindannyiunk életében elnyomva bár, de fájdalmasan sajog. 

Hörcher Gábor Drifter című 72 perces filmje egy szegénységben élő Bakony-vidéki 17 éves srácról szól, akinek az a nagy álma, hogy raliversenyző lesz és autót épít magának. A rangos amszterdami fesztivál (IDFA) legjobb elsőfilm díjával jutalmazott alkotás aktuális kérdéseket vet fel a periférián élő vidéki fiatal generáció társadalmi beilleszkedésének lehetőségeiről. A film forgatása közel 5 évig tartott, és mintegy 200 órányi leforgatott anyagból készült. A film teasere itt érhető el.
 
A Káin gyermekei című alkotás Monory Mész András 1985-ben készült Bebukottak című dokumentumfilmjének gyilkosságért elítélt fiatalkorú szereplőinek felkutatására és megszólaltatására vállalkozik. Gerő Marcell rendező és László Sára társszerző-producer 2010-ben látta először a 80-as évek betiltott alkotását, melyben büntetésüket töltő fiatalok nyíltan mesélnek a börtönélet kegyetlen hétköznapjairól, elkövetett bűneikről és a szabadulás utáni tervekről. „Döbbenetes hatással volt ránk az az ellentét, ami a megszólaló kamaszok nyílt arca, tiszta tekintete, higgadt és összeszedett beszéde illetve az előadott kegyetlen tartalom között feszül. Beszélgetéseink újra és újra annak találgatása felé kanyarodtak vissza, vajon mi lehet ezekkel a srácokkal ma. Az első pillanattól kezdve világos volt, hogy ha sikerül felkutatnunk a szereplőket, akkor az ő harminc éven átívelő történetük révén az emberi létet alapjaiban érintő kérdésekhez jutunk” – nyilatkozta Gerő Marcell. A filmötlet megfogalmazása után közel kétéves kutatómunka következett, melynek eredményeképp az alkotók sikerrel jutottak a Bebukottak szereplőinek nyomára. 

A fesztivál keretében megrendezendő Talents Sarajevo programra 71 pályakezdő filmes kapott meghívást, köztük Bayer Csilla forgatókönyvíró, Csüllög Edina rendező, Kerékgyártó Yvonne rendező-forgatókönyvíró, Kovács Claudia operatőr, Mráz István producer és Zurbó Dorottya rendező. 
 
Olvasta már? A múlt héten duplán díjazták a magyar rendezőnő első nagyjátékfilmjét a legrangosabb közép-európai filmfesztiválon, Karlovy Vary-ban.