Magyar hagyományőrzők is fellépnek a Nomád Világjátékokon

Bíró András Zsolt, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke Kirgizisztánba látogatott a napokban, ahol Altinbek Aszkarovics Makszutov kirgiz kulturális miniszter mellett Ázsia egyik legnagyobb hagyományőrző rendezvényét, a Nomád Világjátékokat szervező bizottság vezetőivel is tárgyalt - mondta el Szakács Árpád, a Magyar-Turán Alapítvány sajtófőnöke az MTI-nek.

A megbeszélésen megállapodás született arról, hogy a házigazdák mellett magyar hagyományőrzők műsora nyitja meg szeptember közepén a Nomád Világjátékokat, valamint a kirgiz szervezők a Magyar-Turán Alapítvány által rendezett Kurultájt választották európai partnerüknek.

Szakács Árpád elmondta, hogy az alapítvány mintegy száz hagyományőrző csoportot fog össze, arról, hogy közülük ki képviseli majd Magyarországot, még nem született döntés.

A látogatás során az alapítvány elnöke a kirgiz kulturális miniszterrel folytatott tárgyalásán többek közt a közös kulturális gyökereket ápoló hagyományőrző rendezvényeken való kölcsönös megjelenésről állapodott meg, valamint a kirgiz miniszter elfogadta a Kurultáj főszervezőjének meghívását az augusztus 12. és 14. között Bugacra szervezett magyar hagyományőrző fesztiválra.

A tárgyalásokat követően Bíró András Zsolt három napos látogatást tett az Iszik-köl tó vidékére, ahol a játékok leendő helyszíneit is meglátogatta, valamint megtekintette azokat a több millió dolláros beruházásokat, amelyek révén különböző sport- és lovas komplexumok fognak felépülni.

A szervezet szerint a közös kulturális értékek megőrzésében a magyar-kirgiz kapcsolatok jelentős szerepet játszhatnak és jelentősen növelhetik mindkét nemzet identitásának erősödését.