Törlesztési moratórium: a Bankszövetség egy nap türelmet kért

Törlesztési moratórium: a Bankszövetség egy nap türelmet kért

Még senki nem ismeri a részleteket.

Ahogy arról már beszámoltunk, a Magyar Nemzeti Bank március 18-án felszólította a bankokat, hogy a vállalati kölcsönök után a lakossági hitelekre is vezessen be törlesztési moratóriumot. Ennek lényege, hogy az adósoknak 2020. év végéig nem kell a meglévő hitelük után semmit se fizetniük. Ez azonban nem jelent tartozáselengedést, vagy a kamatok csökkentését, csak haladékot az átmeneti pénzügyi zavarok idejére.

A Bankmonitor.hu szakértője az Indexnek elmondta, a bankok várhatóan a szüneteltetés időszakával meghosszabbítják a futamidőt. Ha ezt nem tennék, akkor a hátralévő törlesztőrészletek számának csökkenése miatt emelkedne az adósok havi
kötelezettsége, így ez a lépés a lakosság érdekeit is szolgálja.

A fizetés szüneteltetése viszont általában nem jár együtt kamatmentességgel. A szüneteltetés időszaka alatt felhalmozott kamatot az általános gyakorlat szerint a bankok nem szokták egy összegben kérni ügyfeleiktől, inkább megnövelik a fennálló tartozást. A növekvő tartozás miatt pedig a törlesztőrészlet is megemelkedne a későbbiek során.

Kerestük a Bankszövetséget, hogy megtudjuk milyen hatással lesz a moratórium a pénzintézetek működésére, de közölték, hogy csütörtökön közleményben reagálnak a Magyar Nemzeti Bank bejelentésére. Cikkünk megjelenéséig a Magyar Közlönyben sem jelent meg a kormány ez irányú rendelete. 

Verebes Károly