A Belügyminisztérium jogszabályban korlátozná a Magyar Orvosi Kamara jogait

A Belügyminisztérium jogszabályban korlátozná a Magyar Orvosi Kamara jogait

Miután a Magyar Orvosi Kamara „rendszerváltást” szorgalmazott az egészségügyben és ezért a háziorvosok képviselői úgy döntöttek, hogy letétbe helyezik feladatellátási szerződésük felmondását és/vagy elzárkóznak az új ügyeleti szerződésük aláírásától, a szakellátásban dolgozó orvosok pedig úgy határoztak, hogy az önként vállalt többletmunkára vonatkozó szerződésük felmondását helyezik letétbe, a Belügyminisztérium hatalmi eszközökkel próbálja megtörni az orvosokat. Az egészségügyet (is) felügyelő BM ugyanis a kormány nevében törvényjavaslatot terjesztett elő az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló 2006. évi XCVII. és az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény módosításáról, sürgős tárgyalást kérve az Országgyűléstől.

Közleményükben úgy fogalmaznak, hogy a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való jog alkotmányos alapjog.

A Magyar Orvosi Kamara ennek az alapjognak az érvényre jutását veszélyezteti akkor, amikor – hatalmával visszaélve – nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket. A Magyar Orvosi Kamara etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan

- tették hozzá.

A Belügyminisztérium szerint a Magyar Orvosi Kamara egyetlen, kötelezettségét teljesíteni szándékozó orvost sem fenyegethet a kamarából való kizárással, mert ezzel ellehetetleníti az orvos munkáját, veszélyezteti megélhetését.

Belügyminisztérium törvényjavaslata a hatalommal való visszaélés lehetőségének és az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetését, valamint a folyamatban lévő etikai eljárások Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezését célozza

- fogalmaztak a BM közleményében.

A Magyar Orvosi Kamara ugyanakkor korábban hangsúlyozta, egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést. A MOK szerint a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában mindenki önkéntesen vesz részt. Mint írták, az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, amelyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása.

(MTI)