Jobb, ha figyel, vírusos levelet terjesztenek a Magyar Posta nevében

Jobb, ha figyel, vírusos levelet terjesztenek a Magyar Posta nevében

Az állami cég figyelmeztetett, ha megnyitjuk a káros email mellékletét, akkor a számítógépen és a mobileszközön tárolt felhasználói adatok veszélybe kerülnek, éppen ezért riasztást adott ki a Magyar Posta

- írja a napi.hu.

A társasághoz több bejelentés is érkezett, miszerint megtévesztő, a Magyar Posta arculati elemeit használó, veszélyes email terjed. A hamis email általában valamilyen küldeményazonosítót tartalmaz, és egy küldemény átvételéhez kérik egy mellékelt dokumentum megnyitását és nyomtatását.

“A melléklet azonban kártékony kódot tartalmaz, ami átveszi az irányítást a számítógép felett és az áldozat személyes adatait is gyűjti. Kérjük, hogy ha ilyen gyanús emailt kap, semmiképp ne nyissa meg a mellékletet!”

- olvasható a Posta honlapján megjelent figyelmeztetésben.

Fontos kiemelni, hogy a Magyar Posta nem küld emailben szállítási adatokat: amennyiben nyomkövetési kódot tartalmaz a küldeménye, a Posta honlapján a kód beírásával bármikor elérheti a hiteles szállítási információkat.

A vállalat egyébként idén a rendőrséggel indított közös edukációs kampányt az internetes csalások felismerésére. A Posta  több alkalommal is felhívta a figyelmet arra, hogy mik azok a jelek, amelyeket látva azonnal gyanút foghatnak az ügyfelek. Többek között a magyartalan megfogalmazás, helyesírási hibák, túl kecsegtető, drága telefon- vagy egyéb nyeremény ígérete mindig megfontoltságra, elővigyázatosságra adhat okot.

Javasolják, hogy mindig ellenőrizzük a hirdetés vagy értesítés valódiságát és győződjünk meg róla, hogy valóban a cég hivatalos e-mailcíméről érkezett-e az üzenet. Kétség vagy gyanú esetén keressük fel az ügyfélszolgálatukat és kérjünk megerősítést.