Lewandowski megállítására készül a magyar válogatott

Lewandowski megállítására készül a magyar válogatott

Megkezdi a világbajnoki selejtezőket a magyar válogatott. A nemzeti együttes első ellenfele Lengyelország válogatottja lesz, ahol a világ egyik legjobb játékosa, Robert Lewandowski is pályára fog lépni. 

A legnagyobb kérdés a mieink részéről, hogy mégis miként lehet megállítani a Bayern München nagyszerű formában futballozó támadóját. A magyar szövetségi kapitány, Marco Rossi szerint másoknak is volt tervük már Robert Lewandowski semlegesítésére, mégsem tudták megállítani a lengyel játékost. 

"Nem vagyok Nostradamus, hogy kitaláljam, a rivális új edzője, Paulo Sousa milyen elképzelésekkel küldi pályára a csapatát, de felkészültünk arra, hogy három vagy négy védővel állnak ki. A tervünk megvan, a kérdés az, hogy meg tudjuk-e valósítani."

Marco Rossi egyébként nem először csap össze Paulo Sousa lengyel szövetségi kapitánnyal. Mint ismert, a vendégek mestere 2011 és 2013 között a Videoton vezetőedzője volt. Rossi mérlege ugyanakkor eddig 100 százalékos a portugál szakemberrel szemben.

Az olasz edző egyébként élvezi az MLSZ bizalmát, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a nemrégiben új, 2025 végéig szóló szerződést írt alá vele. Marco Rossi 2018-ban vette át a nemzeti csapat irányítását és az együttessel ősszel kijutott a kontinensviadalra, a Nemzetek Ligájában pedig a papírformát felrúgva, hatalmas bravúrral feljutott a legjobb együtteseket tömörítő A-osztályba.

Rossi elmondta az ellenfél játékerejéről, hogy a lengyel csapat 19. helyével nem véletlenül előzi meg jócskán a 40. magyart a nemzetközi szövetség világranglistáján, ugyanis nemcsak Lewandowskit tartja világsztárnak az ellenfél keretéből, hanem például a Napoliban futballozó Piotr Zielinskit is.

"Szoboszlai Dominik nagyon fontos a csapatunk számára, mivel a legreményteljesebb jövő előtt áll. Sajnálom, hogy ágyéksérülése miatt most nem lehet velünk, mert vele több nyílvessző lenne a tárban. Nem könnyű őt pótolni, de tavaly ősszel nyolc mérkőzésünkből négyszer nélküle is helytálltunk" 

- tette hozzá a magyar kapitánya, a nemzeti együttes legnagyobb hiányzójával kapcsolatban, aki sérülés miatt még nem lépett pályára új klubjában, az RB Leipzig-ben. 

A nemzeti csapatból Szoboszlai mellett Kecskés Ákos és Filip Holender fog hiányozni sérülés miatt. 

A magyar csapat támadója, Nemanja Nikolics korábban másfél évig a patinás Legia Warsawa játékosa volt, így már ismeri a lengyel közeget. A támadó a varsói csapat színében 56 mérkőzésen 40 gólt szerzett, amellyel nagy közönségkedvenccé vált. 

"Tiszteljük a lengyel csapatot, de tele önbizalommal érkeztünk. Az előző fél évben mutatott játékra lehet alapozni, amely okot ad a bizakodásra, ezért kilenc pont megszerzése a cél a három soron következő vb-selejtezőn"

- mondta Nikolics.

Paulo Sousát még januárban nevezték ki a lengyel válogatott élére, elődjét Brzeczek, azért váltották le, mert bár az eredményesség terén nem volt gondja a lengyeleknek, a játék képével már kevésbé volt elégedett a közvélemény. A portugál mester a szerdai sajtótájékoztatón egyébként arról beszélt, hogy dinamikus futballal legyőzhető a magyar válogatott.

"Kollégámnak, Marco Rossinak ez már a 25. mérkőzése lesz a magyar válogatott élén, így a rivális koncepciója kiforrottabb, de ezt minőséggel ellensúlyozni tudjuk. Nyerni akarunk! Minél jobban beépül az új szemlélet a játékosok fejébe, idővel annál jobb teljesítmény várható. A játékosok nyitottak voltak az elképzelésekre".

- mondta Sousa, hozzátéve, hogy intenzív futballra készülnek.

A kapus, Wojciech Szczesny a magyar együttesről elmondta, hogy már hat mérkőzés óta veretlenek, és amióta tavaly ősszel áttértek a háromvédős felállásra, sokkal hatékonyabb a játékuk.

"Nem mi vagyunk a favoritok a csoport megnyerésére, de szervezett játékkal lehet esélyünk"

- utalt Szczesny arra, hogy a biztos részvételt jelentő első helyre várhatóan az angolok pályáznak a legnagyobb eséllyel.

Várható kezdőcsapat:

Gulácsi Péter - Lang Ádám, Willi Orbán, Szalai Attila - Lovrencsics Gergő, Nagy Ádám, Kalmár Zsolt, Kleinheisler László, Hangya Szilveszter - Szalai Ádám, Sallai Roland

A magyar csapat mérkőzése 20:45-kor kezdődik csütörtökön este a Puskás Arénában, természetesen zárt kapuk előtt. A csoportunkban még két mérkőzést játszanak. A favoritnak számító angolokhoz San Marino látogat, míg Andorra az albánokkal küzd meg.