Jakab: a szolidaritás legyen a mi közösségi élményünk!

Jakab: a szolidaritás legyen a mi közösségi élményünk!

Mosonmagyaróvári utcafórumon kampányolt hétfőn kora este Jakab Péter országjáró körútján Magyar Zoltán, Győr-Moson-Sopron megye 5. választókerületének jobbikos ellenzéki jelöltje mellett. Az ellenzéki pártvezető felidézte, számos alkalommal reménytelenséggel találkozik, amikor azt mondják neki, a Fidesz úgyis lecsalja a választást. Valóban – mondta Jakab –,

a Fidesz csal akkor, amikor krumplit oszt a szavazatért, amikor közmunkával fenyegeti a legszegényebbeket, amikor megfenyegeti a vállalkozókat, a polgármestereket, amikor lehetővé teszik, hogy voksturizmussal egy fáskamrába bejelentkezzen 200 ember, és akkor is, amikor hazudnak az ellenzékről.

Az önkormányzati választáson a Fidesz csalt, ahogy mindig, mi pedig úgy összefogtunk, ahogy még soha, és négymillió magyarnak lett ellenzéki polgármestere – mutatott rá, hozzátéve, ez azért volt lehetséges, mert az összefogás erősebb volt, mint a csalás, a fenyegetés, a gyűlölet és a krumpli.

Az ellenzéki vezető úgy véli, az összefogás azóta csak erősebb lett, mert lebonyolították az első előválasztást is, és nem lehet megkérdőjelezni az előválasztás győzteseit. Mögöttük egységesen kell felsorakozni, mert ahol megbomlik az egység, ott megjelenik a Fidesz – hangsúlyozta.

Itt valakit mindig gyűlölni kell – utalt a kormánypárt politikájára Jakab.

Eljutottunk oda, hogy az óvodásokat kell megállítani nemi átalakító műtétjüktől? Elpirulok szégyenemben, hogy ilyen kormányunk van!

– mondta.

Jakab szerint a Fidesznek a közösségi élménye a gyűlölet, nekik viszont a szolidaritás kell, hogy ez az élmény legyen.

Az a másik a honfitársam, nem megyek el a problémája mellett, nem sütöm le a szemem!

– hangsúlyozta, hozzáfűzve, mostantól a pártok összefogása mellett az emberek összefogására van szükség.

Álljunk oda a tanár mellé, mert a gyerekemet bízom rá! Emeljék meg a rendőr bérét, mert a biztonságomat bízom rá! Emeljék meg az ápoló bérét, mert az életemet bízom rá!

– sorolta.

Úgy vélte, a Fidesznek a nemzeti politizálás abból áll, hogy „magyar tolvajokból építünk nemzeti arisztokráciát”. Szerinte más országokban a korrupció rendszerhiba, nálunk meg a rendszer maga, az Orbán-rendszerben az jut előre, aki „benne van a buliban, a Völnerek”.

Jakab szerint a svájci indexálás megszüntetésével minden egyes nyugdíjastól évente 340-400 ezer forintot vettek el, ami többszöröse a most visszakapott 13. havi nyugdíjnak. Az uniós forrásokból meg bérlakásépítési programot lehetett volna indítani, hogy a fiatalok ne húszéves lakáshitellel indítsák az életüket. Példaként hozta Lengyelországot, ahol az alapvető élelmiszerek áfáját nullára, az üzemanyagokét pedig 8 százalékra csökkentette az ottani kormány. Magyarországon meg „az infláció az egekben, az emberek pénze hónapról hónapra kevesebbet ér, az árak elszabadultak”, ezért – vélte –

ha a társadalomnak van immunrendszere, akkor ennek a kormánynak „úgy meg kell buknia, mint a huzat”.

Felidézte, főleg idősebbek azt szokták neki mondani, hogy Kádár idejében jobban éltek, amit Jakab úgy értékelt, hogy elmaradt a rendszerváltás, ezért a kormányváltás mellett azt is véghez kell vinni, hogy beteljesíthető legyen a harminc éve megígért európai jólét európai bérszínvonallal.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Magyar Zoltán, az Egységben Magyarországért ellenzéki együttműködés jelöltje először megköszönte a választóknak, hogy rendkívüli gyorsasággal összegyűjtötték neki a szükséges 500 ajánlást, így

ő az első, akit a választókerületben nyilvántartásba vett a választási bizottság.

Emlékeztetett, amióta a Fidesz regnál, azóta ilyen sebességgel még nem sikerült elérni ezt a célt, ami az összefogásnak az eredménye, sőt – tette hozzá – azóta meg is duplázták az aláírások számát.

Az ellenzéki jelölt az országos korrupciós ügyek helyi vetületeit ismertetve rámutatott, egy öntözőcsatornát Mászáros Lőrinc cége 600 millió forintból kotort ki, ám mivel a túl sok megbízás miatt nem tudta azt határidőre teljesíteni, a győri vízügyeseknek egész nap egy védett halat kellett keresniük, hogy ürügyet találjanak a csúszásra.

Mosonmagyaróvárra átérve rámutatott, már minden zöldfelületet lakóparkok borítanak be, aminek szerinte az az oka, hogy a politikai vezetés lakásonként 1 millió forintot kap zsebbe.

Amikor Völnerről kiderül, hogy kormánytagoknak juttat a korrupciós pénzéből, akkor miért hinnénk el, hogy éppen csak a mi kormánytagunknak nem juttat ezekből a pénzekből?

– utalt a körzet miniszteri posztot is betöltő fideszes képviselőjére Magyar Zoltán.

Az ellenzéki képviselő elismerte, az ő szempontjukból nehéz terep az a választókerület, a győzelemhez a szimpatizánsokra, aktivistákra is szükség lesz. „Nem maradhat olyan település itt, a térségben, ahol minden egyes házhoz nem csöngettünk be, ahova nem juttattuk el többször a szórólapjainkat, kiadványainkat. Csakis lábon tudjuk megverni a Fideszt” – hangsúlyozta.

Kiemelte, pénzük, médiafelületeik, megfélemlíthető kis falusi polgármestereik soha nem lesz annyi, mint a kormánypártnak, ezért számít a segítségükre.