Magyarország útja az elszigetelődés felé

Magyarország útja az elszigetelődés felé

2023. április 12-e eseménydús nap volt Magyarországon. Szijjártó Péter külügyminiszter éppen hazaérkezett Moszkvából, hogy Budapesten fogadja belorusz kollégáját, két nap alatt kipipálva mindkét államot, amelyeket a nyugati világ az ukrajnai agresszió felelőseinek tart.

Mindeközben az Amerikai Egyesült Államok Magyarországon egy óriásplakát- kampányba kezdett, hogy – ellensúlyozandó a budapesti vezetés propagandaszólamait – bemutassa a magyaroknak az ukrajnai háború valódi okait. Merőben szokatlan lépés mindez, jóllehet az sem túl általános manapság a nyugati világban, hogy egy kormány konzekvensen Moszkva-barát álláspontot fogalmazzon meg, és heti rendszerességgel szólítsa fel Ukrajnát a megadásra – márpedig Magyarországon éppen ez történik.

Ezzel egy időben David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a diplomáciában nem túl megszokott módon sajtótájékoztatót hívott össze, hogy magyarországi entitások elleni szankciókat jelentsen be. Noha a szankciók végül közel sem voltak olyan súlyosak, mint ahogy a sajtó találgatásaiból egyesek gondolhatták volna, a Budapesten működő orosz kémbank, és annak tisztviselői – köztük egy magyar diplomata – szankcionálása fontos üzenetnek tekinthetőek.

Ismeretlen bürokraták szankció alá vonása nem renget meg semmilyen rendszert. Ugyanakkor az események sorozata jól mutatja, hogy Magyarország milyen irányba tart. Külügyminiszterének mozgástere lassan akkorára szűkül, mint egy el nem ismert államé, hiszen Moszkván és Minszken kívül nemigen van már hely, ahol szívesen látják.

Eközben az Amerikai Egyesült Államok úgy gondolja, hogy plakátokkal kell küzdenie a Fidesz-kormány által is terjesztett orosz dezinformáció ellen. És ha ma még nem is találtak el a szankciók igazi nagy halakat, jól jelzik, hogy a jövőben ez sem lesz elképzelhetetlen.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezésekor Brüsszelben 2021. június 24-én. Balról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. MTI/EPA pool/John Thys)