Magyarországnak és Romániának közös határvédelemre van szüksége

Tánczos Barna szenátor álláspontját az RMDSZ hírlevele közölte pénteken. A szenátor elmondta: az elmúlt napokban személyes beszélgetést folytatott Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszterrel és felrótta neki azt a múlt heti nyilatkozatát, mely szerint a kürtőskalács egy erdélyi román asszony találmánya lenne.

"Beszélgetésünk során a miniszter cáfolta, hogy ő ilyet állított volna, mi több, elmondása szerint ő pontosan azt hangsúlyozta: mivel a kürtőskalács Erdélyből származik, Romániának joga van kérni annak európai uniós bejegyzését. Lévén, hogy a miniszter is elismeri, hogy a kürtőskalács nem román termék, úgy gondolom, az egyetlen megoldás az lehet, ha a kürtőskalács márkanév levédését Románia és Magyarország közösen kérvényezi Brüsszelben"

- idézte Tánczos Barna nyilatkozatát az RMDSZ hírlevele.

Achim Irimescu miniszter március 15-én nyilatkozott arról, hogy Románia le akarja védeni a kürtőskalácsot oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termékként (PGI). A hírügynökség szó szerint idézte a miniszter nyilatkozatát, mely szerint:

"a kürtőskalács egy olyan román termék, melyről 1784-ben leírták, hogy egy román nemzetiségű, de magyar állampolgárságú erdélyi asszony készítette".

Tánczos Barna elmondta: a napokban Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke egyeztetett a témában Semjén Zsolttal, Magyarország miniszterelnök-helyettesével és Fazakas Sándorral, Magyarország földművelésügyi miniszterével, és ő is hasonló javaslatot fogalmazott meg, amelyre a magyar kormány képviselői részéről pozitív visszajelzést kapott.