Két munkatárs eltűnt a Magyarságkutató Intézet honlapjáról, miután kritikával illették a pozsonyi csatás animációs filmet

Két munkatárs eltűnt a Magyarságkutató Intézet honlapjáról, miután kritikával illették a pozsonyi csatás animációs filmet

A Magyarságkutató Intézet két munkatársa eltűnt az intézményi honlapról azt követően, hogy kritizálták a pozsonyi csatáról készült filmet – vette észre a Magyar Hang.

Kiss P. Attila népvándorláskoros régész, illetve a had- és fegyvertörténettel, valamint archeometallurgiával foglalkozó Haramza Márk már nem szerepel az intézet kutatói közt.

Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy a kutatók december végén szakmai véleménycikket írtak a Mandinerre a 907-es pozsonyi csatáról készített, ismeretterjesztőnek szánt animációs filmre reagálva.

Tegnap még szerepelt a két kutató az intézet honlapján:

Írásukban akkor kitértek a film történelmi hitelességére is. Mint írták, 

"A 9–11. századi kelmék, azok díszei ma már nagyon jól ismertek, főként azokból a régiókból, ahonnan részben eleink is származtak, illetve melyekkel intenzívebb kapcsolatokat tartottak fenn. Pont ezért válik érthetetlenné és okoz zavart, ha az idevágó elemek időben lefelé (szkíta kor, hun kor, avar kor) és felfelé (török kor) ugrálva kerülnek indokolatlan kibővítésre. Mindez egy ismeretterjesztő film esetén már aligha fér bele az alkotói szabadságba.”

A szerzők emellett azt is hangsúlyozták, hogy

"a kisebbségi komplexus és az önhittség egyaránt önértékelési zavar."

Nemrég kiderült, hogy az Intézet nagyon belelendült: Kásler Miklós arról beszélt egy videóban, a pozsonyi csatáról szóló animációs film után 12 részes sorozat jön a honfoglalásról.

A pozsonyi csatáról szóló animációs film után 12 részes sorozat jön a honfoglalásról

A pozsonyi csatát bemutató animációs film után 12 részes sorozat készül a honfoglalás történetéről - szúrta ki a Telex egy videóban, amelyben Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter és a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, Horváth-Lugossy Gábor beszél. A sorozatot ugyanaz az animációs cég készíti, amely a minőségéért és tartalmáért is számos bírálatot kapott pozsonyi csata feldolgozásért volt felelős.