Magyarul beszélsz? Ki vagy rúgva!

A felvidéki Somorján, egy Deichmann cipőboltban dolgozó hölgyet bocsájtották el, mert volt képe magyarul szólni a magyarokhoz.

„Két hónapig voltam a Deichmann alkalmazottja Pozsonyban, addig semmi gond nem volt, a munkámmal meg voltak elégedve", vágott rögtön a közepébe a felvidéki portál kérdésére a somorjai édesanya.

„Az egész országból jöttek segíteni nekünk megnyitni a somorjai boltot, többek között Dunaszerdahelyről, Trencsénből, Nagykürtösről. A problémák ekkor kezdődtek. Az egyik hölgy zokon vette, hogy az anyanyelvemen szólok a szintén magyar, Dunaszerdahelyről érkező kollégához, valamint a telefonjaimat is magyarul intézem. Meg is jegyezték akkor többen, ha megjön a területi és a regionális menedzser, legyek inkább csendben, mert nem szeretik, ha valaki magyarul beszél."

Már ekkor vitává fajult a dolog az említett hölggyel. Érdekesség, hogy Judy mellett az arab származású üzletvezető állt ki. Mint mondta, az ő gyerekét is megtanította a szlovák mellett a saját anyanyelvére is, s mindenkinek joga van a saját anyanyelvét használni. Az önérzetes szlovák hölgy azonban a vita során kijelentette, utálja a magyarokat, s az ő "frissen" nyílt nagykürtösi boltjában nem tűri majd a magyar szót (képzeljük nyugodtan a magunk elé a bizsergető hazai hisztériakampányt, ha ezt valaki egy hazai kisebbséggel követi el, magyarként - a szerk.)

És megnyílt a bolt...

Jöttek az emberek: ha egy somorjai lépett be, tudtam, hogy magyar vagy szlovák, hiszen rengeteg embert ismerek a városban. A magyaroknak természetesen magyarul, a szlovákoknak szlovákul köszöntöttem. S ugyanígy: a magyar vásárlókat magyarul, a szlovákokat szlovákul szolgáltam ki - mondta a hölgy a lapnak.

Pár nap múlva azonban a területi vezető megfigyelte a munkáját, majd este behívatta az irodájába, ahol várta a papír, ami alapján elbocsátották. A menedzser azzal indokolta döntését, hogy miután belép valaki a boltba, nem köszönhet az eladó automatikusan magyarul, csakis szlovákul.

Az ügy pikantériája, hogy mikor egy német szakemberrel kellett megbeszélni az új riasztóberendezés működését, kiderült, a boltban egy önérzetes szlovák sem tud alapszinten németül - ekkor még jól jött számukra Judy „idegennyelv-tudása". Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Csallóköz magyar lakta városaiban idáig csak Somorján volt probléma a magyar nyelv használatával a Deichmann üzleteiben. Ennek oka, hogy a dunaszerdahelyi és révkomáromi boltok más területi menedzser alá tartoznak - írja a lap.

Az eset megtörténte óta kiderült, hogy a Deichmann koránt sincs egyedül magyarellenességével: az újonnan megnyitott somorjai boltok (egyszerre 7 boltot nyitottak a város szélén a Kaufland bevásárlóközpont mellett), mint például a Pepco, a DM drogéria, valamint egy szlovák tulajdonú turkáló alkalmazottainak egész egyszerűen megtiltotta a magyar nyelv használatát. Nem beszélhetnek anyanyelvükön, bárki térjen is be a boltba.

Bojkott

A Facebookon már bojkott is indult.