Mai program: Éremért lapátolnak Kozákék, magyar-montenegrói negyeddöntő a vízilabdatornán

Egy pillanatra sem áll le az olimpiai verkli.

Egy pillanatra sem áll le az olimpiai verkli, számos izgalmasnak ígérkező eseményen szurkolhatunk ma is sportolóinkért: ezek közül egyértelműen kiemelkedik férfi vízilabdázóink Montenegró elleni negyeddöntője, de érmes helyre futhat be 500 méteren a Kozák Danuta-Szabó Gabriella női kajak kettes is. Ezen kívül két birkózónk, Kiss Balázs és a tegnap 85 kilóban 5. helyen záró Lőrincz Viktor bátyja, Tamás is szőnyegre lép, illetve Nagy Péter személyében először láthatunk magyar súlyemelőt a mostani ötkarikás viadalon.

A hétfőhöz hasonlóan a keddi program is nyílt vízi úszással indul: tegnap a hölgyek küzdöttek, ma a férfiakon a sor, és ezúttal is lesz magyar résztvevője a 14 órakor rajtoló 10 kilométeres távnak Papp Márk személyében. A BVSC 22 éves versenyzője a 2015-ös kazanyi vb-n 36. volt, idén az Európa-bajnokságon egyéniben 10. helyen ért, csapatban pedig bronzérmet nyert.
Kajak-kenuban három egységünk a B-döntőben szerepel: 14 órától Vasbányai Henrik kenu egyes 1000 méteren, 14:40-től kajak 1-es 200 méteren Douchev-Janics Natasa, 15:04-től pedig kajak egyes 1000 méteren Kopasz Bálint lapátol majd. A szemszögünkből leglényegesebb futam azonban 14:23-kor kezdődik női kajak kettesek 500 méteres versenyének fináléja, ahol a Szabó Gabriella-Kozák Danuta duóért szoríthatunk. A 2015-ben világ, idén pedig Európa-bajnoki címet szerző páros ezúttal is éremért száll harcba, melynek megszerzésében joggal bizakodhatunk, hiszen tegnap annak dacára is futamukat megnyerve, középdöntő nélkül vívták ki a fináléban való részvétel jogát, hogy Kozák betegen versenyzett.

15:08-tól a kötöttfogású birkózók 98 kilogrammos súlycsoportjában Kiss Balázs Dimitrij Timcsenkóval méri össze erejét a selejtezőben. Az ukrán a tavalyi világbajnokságon a dobogó 3. fokára állhatott fel, a 2015-ös bakui Európa-játékokon pedig ezüstérmet akasztottak a nyakába, Kisst viszont – bár többször meccseltek már egymás ellen – eddig soha nem tudta még legyőzni. Reméljük, ez ma délután sem változik.

Várhatóan 15:24-kor lép a szőnyegre a 66 kilogrammosok nyolcaddöntőjében Lőrincz Tamás. A legutóbbi olimpia ezüstérmese nem kapott könnyű ellenfelet: a 2013-ban éppen Budapesten világbajnokságot nyert, a tavalyi Las Vegas-i vb-n pedig 2. dél-koreai Rju Szan-hu testén keresztül vezet az út a legjobb nyolc közé ceglédi sportoló számára. Bízunk benne, hogy Tamásnak összejön az, ami öccsének, Viktornak tegnap a bírók hathatós közreműködésének is köszönhetően nem sikerült, és megszerzi a magyar birkózócsapat első érmét Rióban.

A hölgyekhez hasonlóan negyeddöntőt játszik férfi vízilabdacsapatunk, és remélhetőleg Benedek Tibor fiai is hasonló eredményességgel vívják meg a maguk csatáját ma 16 órától Montenegró ellen, mint ahogy tették azt tegnap Bujka Barbaráék Ausztráliával szemben. Annyi bizonyos, hogy könnyebb feladatra, kevésbé éles mérkőzésre ezúttal sem számíthatnak a mieink, mivel a délszlávok az idei Európa-bajnokság ezüstérmesei, melynek fináléjába éppen Nagy Viktorék legyőzésével jutottak be.

20:30-tól súlyemelőink is bemutatkoznak Nagy Péter révén, aki a +105 kilogrammosok mezőnyében indul. A 30 esztendős sportember eddigi legjobb eredménye 2012-ből származik, akkor 3. helyen végzett az Antalyában rendezett világbajnokságon.

Éjjel baglyoknak ajánljuk még a 110 méteres gátfutás elődöntőjét, melyben 1:40-től Baji Balázs képviseli a magyar színeket, és amennyiben továbbjut, a 3:45-kor kezdődő fináléban is bizonyíthat a kiváló atléta, aki ma éjjel-hajnalban a szakadó eső dacára második legjobb idővel ért célba előfutamában.