Majdnem az utcára került az Együtt képviselője – a fideszes polgármester szíve megesett rajta

Ha az "elitnek" is ilyen rossz, akkor milyen rossz lehet az „egyszerű embereknek”?

Baranyi Krisztina, az Együtt elnevezésű minipárt ferencvárosi önkormányzati képviselője. Nem mellesleg négygyermekes édesanya, amelyből három jelenleg is vele él, nyolc esztendeje immáron egy ferencvárosi albérletben. Az egyre nagyobb hasznot remélő tulajdonos azonban egy szép napon úgy döntött, hogy hatvanöt százalékkal megemeli a bérleti díjat.

Ezt a brutálisan megemelt bérleti díjat a baloldali politikus saját bevallása szerint nem tudja kigazdálkodni a háztartása költségvetéséből és a környéken sem talált megfizethető otthonra, ezért kétségbeesésében a kormánypárti többségű IX. kerületi önkormányzathoz folyamodott kérelmével.

A Fidesz-KDNP polgármestere, Bácskai János pedig megmutatta, hogy milyen gáláns tud lenni a Nemzeti Együttműködés Rendszere, maga tett ajánlatot arra, hogy az ellenzéki képviselő beköltözhessen egy frekventált helyszínű, tetőtéri Thaly Kálmán utcai lakásba, három havi óvadék megfizetése esetén. Az ajánlatot a Fidesz-KDNP és nem túl nagy meglepetésre az Együtt is megszavazta. A szerződés egyelőre egy évre meghatározott időtartamra szól.

Mennyi az annyi?

Az önkormányzat piacinak nevezett lakbérkategóriát állapított meg ami a három szobás, 78,6 négyzetméter lakás tekintetében 103 ezer forintot jelent. Ugyanakkor az albérlethirdetések szerint ugyanebben az utcán lehet kapni 48 négyzetméteres lakást 180 ezer forintért is. Természetesen azt meg kell jegyezni, hogy a IX. kerületben is százak akarnak önkormányzati bérlakáshoz jutni, olyanok is, akik nem politikusok. Egyébként az együttes képviselő havi tiszteletdíja bizottsági tagsággal együtt havi 231 000 forint körül lehet.

Baranyi nem mellesleg nem csak emberileg, hanem politikailag is kényelmetlen helyzetbe került lakhatási nehézségei miatt, hiszen Juhász Péter, aki az Együtt alelnöke és talán egyetlen közismert politikusa is általában éppen az ingatlanügyei miatt támadja a Fidesz-KDNP-t. Tehát a mostani fideszes szívesség meglehetősen kellemetlenül érintheti később nem csak Baranyit, hanem az egész minipártot.