8 év után kártalanítják a csődbe ment MALÉV utasait

8 év után kártalanítják a csődbe ment MALÉV utasait

Lassan egy évtizede ment csődbe a Malév, de az utasok kártérítése még mindig nem történt meg. Ugyanakkor most végre megállapodásra jutott az IATA (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) az ECTAA-val (Európai Utazási Irodák Szövetsége), az átutalások pedig hamarosan megtörténnek - értesült a napi.hu.

Mint ismert, 2012. február 3-án függesztette fel a Malév Zrt. a repülési tevékenységét, miután egy nappal korábban csődvédelmet kért, de partnerei csak azonnali fizetés esetén biztosították volna a számára a szolgáltatásokat, ami egyet jelentett azzal, hogy a társaság bár hónapokra előre értékesített jegyeket és engedett foglalásokat, nem tudott egyetlen géppel sem elindulni.

A légitársaságnak ekkor megközelítőleg 5 milliárd forintnyi pénze ragadt be a IATA-nál.

A szövetség azonban évekig nem kártalanította a pórul járt utasokat arra hivatkozva, hogy mások is igényt tartanak erre az összegre. (Ilyen volt többek közt az orosz Vnyesekonombank, amely hitelezte a légitársaságot.) A lap úgy tudja, a pénzt egyelőre az utazási irodák kapják meg, melyek majd továbbutalják ezt az utasoknak.

A Napi.hu megkereste a megállapodás részleteiről Christian Möllert, az ECTAA igazgatóját, aki elmondta, hogy a bírósági perközösségben résztvevő mintegy 190 utazási iroda egy-két héten belül megkapja az összeget.

Az utasok a jegyár mintegy 70 százalékát kapják majd meg az utazási irodákon keresztül.

Az IATA viszont nem fizet kamatot a pénzekre, amelyek 2012-es Malév csőd után ragadtak be a szervezet pénztárában. Vagyis az utasok csak az akkor kifizetett repülőjegyek árának részleges megtérülésében reménykedhetnek.