Manfred Weber szerint Orbánnak nagyon sok mindenben alapvetően más lett a véleménye

Manfred Weber szerint Orbánnak nagyon sok mindenben alapvetően más lett a véleménye

A 2018-as választási kampányban Manfred Weber még nyíltan kiállt Orbán Viktor mellett, most azonban az Európai Néppárt frakcióvezetője az Euronews kérdésére semleges választ adott. 

Négy éve a csatornának a frakcióvezető még azt mondta, Magyarország jó gazdasági eredményeket ért el Orbán vezetése alatt, és segített a balkáni migrációs útvonal lezárásában is, ezért remélte, hogy Orbán Viktor győzni fog az akkori választásokon.

Weber most pedig a kérdést illetően Strasbourgban kijelentette: nincs álláspontunk a magyar választásokat illetően, az Európai Néppárt számára nem ez a legfontosabb dosszié.

A német politikus emlékeztetett arra, hogy az Európai Néppártból tavaly kilépett Fidesz és Orbán Viktor is megváltozott.

"Én azt látom, hogy a négy évvel ezelőttihez képest Orbán Viktor nagyon sok mindenben megváltoztatta a pozícióját, nagyon sok mindenben alapvetően más lett a véleménye"

– fogalmazott Manfred Weber, aki példaként azt hozta fel, hogy mostanában Orbán Viktor megkérdőjelezi az Európai Parlament szerepét az uniós demokráciában a döntéshozatalban. 

"Ez ellentétes az európai integrációval és a demokratikus Európa gondolatával. Ez megváltozott, Orbán Viktor álláspontja megváltozott"

– mondta Weber a sajtótájékoztatón.

Manfred Weber szerint Orbán európai frakcióalapítási kísérlete elbukott

Manfred Weber szerint kudarcot vallott Orbán Viktor EP-frakcióalakítási terve. Az Európai Néppárt frakcióvezetője a Euronewsnak arról beszélt, hogy nem tart egy új magát jobboldalinak nevező frakció megalakulásától, amely az Európai Néppárt vetélytársa lenne Brüsszelben...

A néppárti politikus semlegesnek mondható nyilatkozata a magyar kampány ügyében némileg eltér a tavaly év végi néppárti megnyilvánulásokról. Decemberben Donald Tusk, a Néppárt elnöke lényegében kiállt Márki-Zay Péter mellett, és azt is mondta, a jövőben örömmel látná az ellenzéki jelölt mozgalmát az Európai Néppártban.