Már a csehek sem látják szívesen a külföldieket

A CVVM közvélemény-kutató intézet február végén készített országos felméréséből, amelynek eredményét kedden hozták nyilvánosságra Prágában, az is kiderült, hogy hét százalékkal - 34-százalékról 27-re - csökkent azok aránya, akik a külföldi bevándorlókat lényegében minden feltétel nélkül befogadnák, csupán tartózkodási engedélyük időtartamát szabnák meg. Akik még ezt sem kötnék ki, öt százaléknyian vannak.

A felmérés szerint öt százalékkal - 11 százalékról 16-ra - emelkedett azok aránya, akik teljes mértékben elutasítják, hogy a külföldiek hosszabb idejű tartózkodási engedélyt kaphassanak az országban. A külföldiek letelepülését elutasító személyek száma az utóbbi tíz évben most a legmagasabb.

A megkérdezettek 77 százalékának az a véleménye, hogy a csehországi tartózkodási engedély kiadását bizonyos feltételekhez kell kötni.  

Az emberek felének meggyőződése, hogy túl sok a külföldi Csehországban, ami hat százalékkal kevesebb, mint öt éve, amikor ezt a kérdést első ízben tették fel. Kétharmad szerint a külföldiek aránya az országban "megfelelő". Ezek az adatok az utóbbi években nemigen változtak - jegyezte meg a CVVM.

A külföldiek hosszabb lejáratú csehországi letelepedése a megkérdezettek szerint leginkább az egyetemisták és a családegyesítés esetében elfogadható. Majdnem hatvan százalék szerint elfogadható ok a hosszabb tartózkodási engedély kiadására a bevándorlók országát érintő háború, éhínség, természeti katasztrófa, illetve a faji, vallási és politikai okokból való üldözés.

A legkevésbé elfogadható ok, ha a külföldiek azt állítják, hogy tetszik nekik Csehországban és ott szeretnének élni.

A megkérdezettek 70 százaléka szerint a bevándorlóknak a lehető legnagyobb mértékben alkalmazkodniuk kellene a csehországi szokásokhoz, életmódhoz. Ez a mutató az utóbbi másfél évtized alatt most a legmagasabb.  

A csehek 75 százaléka úgy látja, hogy a külföldiek növekvő száma szoros összefüggésben van a növekvő bűnözéssel és munkanélküliséggel. Negyven százalék szerint a bevándorló külföldiek veszélyeztetik a csehek megszokott életmódját is.

A hozzáférhető statisztikai adatok szerint a 10,3 milliós Cseh Köztársaságban jelenleg mintegy 700 ezer külföldi él. A legnagyobb csoportot az ukránok (140 ezer) és a szlovákok (110 ezer) alkotják.