Már a Mikulást sem kíméli a migrációs válság

A menekültügyi nomád államról államra vándorol, bárhol van, az pont egy országra van attól, ahová vágyik. 

Az elmúlt hetekben a migránsok egy sajátos rétege alakult ki: 

a menekültügyi nomád, 

aki országról országra vándorol. felszerelése egy hátizsákból, és két táblából áll:
 
  • "We don't want to stay in...
  • "We go to..."
 
A kívánt állam helyzetnek megfelelően behelyettesíthető. 
Először Magyarországról akartak Németországba eljutni, majd Németországból Dániába, Dániából Svédországba, most pedig Svédországból Finnországba. 
A lényeg, hogy táborba vonulni és regisztrálni ne kelljen. Már az Északi sarkkörön túlra is eljutottak - adja hírül a Mandiner.  Az utóbbi néhány napban mintegy 1500 bevándorló szökött át svéd területről Lappföldre, Finnország zord, északi régiójába. 
 
Nálunk hónapok óta 24 órán belül ennek a többszöröse érkezett, mire a kormány tegnap. válsághelyzetet hirdetett. A finnek hamarabb befeszültek. A belügyminiszter 

"extrém helyzetről" beszél, amely azonnal intézkedéseket sürget. 

Például az ellenőrzés visszaállítását a svéd-finn határon, és fogadóállomások kialakítását. 
 
A migránsok állításuk szerint azért választják Svédország helyett Finnországot, mert ott gyorsabb a menekültügyi eljárás. Kérdéses azonban, hogy ezek az emberek hajlandóak-e alávetni magukat egy ilyen vizsgálatnak, s vajon nem éppen ez elől futnak országról országra "valami majd csak lesz" alapon? 
 
Amúgy nem a lappföldi beszivárgók az elsők, akik fantáziát látnak e fagyos vidékekben. Már nyáron gyakorlattá vált, hogy a legleleményesebb és legkitartóbb migránsok Európa legészakibb határvidékén, az orosz-norvég határon szöknek át. Sőt, a norvég zöldek már azt is felvetették, hogy az országban menedéket kérőket az Északi sarkkörön túli Spitzbergák szigetcsoporton telepítenék le.