Már a szaúdiaknak is fáj

Elértük a pontot, amikor már a szálakat mozgató szaúdiaknak is veszteséget jelent az olcsó olaj.

Természetesen Szaúd-Arábiáról van szó: a világon is piacvezető Saudi Basic Industries Corp. (SABIC) vállalat az utolsó negyedéves kimutatás szerint 29 százalékos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. 

A SABIC elsősorban az Európai Unióba és Kínába szállít, gyakorlatilag lefedve a petrolkémia teljes felületét - kőolaj, földgáz, műtrágya, rovarirtó, műanyag termékek mind-mind szerepelnek a palettájukon. Nyilvánvaló, ha egy ilyen méretű cégnek majd harmadával csökken a bevétele, ami egyébként éves szinten is néhány százalékkal ugyan, de zsugorodott, az sokaknak okozhat fejfájást. Mindenesetre a globoport szerint Mohamed Al-Mady a cég vezérigazgató-helyettese derűsen fogadta a híreket: „Az olajár mindig változik, ehhez alkalmazkodnunk kell, most alacsony, de ez csak ideiglenes jelenség”. Ő már csak tudja, hiszen elég sok köze van a kőolaj világpiaci árának jelenlegi szintjéhez.
 
Kellemes hangulatát az sem zavarta meg, hogy most már nem csupán Oroszországnak, Európának és az Egyesült Államoknak okoz azzal problémát, hogy a termelés növelésével túlkínálatot generál a piacokon, de a térség többi államának érdekeltségeit is veszélybe sodorja. Katar például egy 6 milliárd dolláros projektet bukott el, amit az állami olaj vállalat és a Shell hozott volna tető alá.
 
Hasonló a helyzet Algériában is. Az észak-afrikai ország 70 milliárd dollár értékű palagáz programot indítana be, aminek a finanszírozása szintén megnehezülne az Öböl-menti országok által diktált termelési tempó miatt.
 
Egyszóval érik a helyzet, lassan itt az ideje, hogy így, vagy úgy, de megváltozzon a jelenlegi tendencia iránya.