Már az MNB-ben is kiakadtak a Rogánhoz köthető Hunguard nyomulásán

Keményen kritizálta a Magyar Nemzeti Bank képviselője a nyáron elfogadott egyik kormányhatározatot, amellyel Rogán Atalhoz köthető céget hoztak helyzetbe.

A jegybank informatikai vezetője, Gaidosch Tamás szerint a pénzügyi intézmények, így például a bankok informatikai rendszereinek vizsgálatát és hitelesítését szabályozó döntés által megszabott határidők betarthatatlanok. Véleményét a szakmai szereplők is kivétel nélkül osztják. Egy szerdán tartott konferencián abban is egyetértés volt, hogy a júliustól hatályos kormányhatározat követelményeinek mindössze egyetlen könyvvizsgáló cég, a Hunguard felel meg. Az már csak hab a tortán, hogy a helyzetbe hozott Hunguard Kft. meglehetősen zavaros, offschore gyanús tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Az év elején egy kormányhatározattal szabályozták a pénzügyi intézmények informatikai vizsgálatát. Ezzel úgy született meg, hogy a követelményeknek csak Rogán Antal kabinetminiszterhez köthető informatikai cég fele meg a követelményeknek, a Hunguard Kft.-re így könnyű szerrel szoríthatja ki több tíz milliárd forintos piacról versenytársakat.

A szakma ezek szerint egyöntetűen osztja a sajtó értesüléseit, miszerint jelenleg csak a Hunguard felel meg a kormányzat speciális elvárásainak. Olyan rövid határidőt szabtak, hogy a konkurensek ne tudjanak felkészülni. Hiába látja a jegybank a problémákat, a jogszabályért a kormány a felelős – idézi a Magyar Nemzet Gaidosch véleményét. Az is kiderült, hogy az MNB észrevételeit, a Bankszövettség is osztja.