Már Magyarországon is toborozzák a terroristákat

Terroristagyanús csoportok próbálnak meg beszervezni az interneten keresztül magyar egyetemistákat és fiatalokat. 

Magyarországon is megkíséreltek az interneten keresztül egyetemistákat beszervezni terroristagyanús csoportok – írja katonai forrásokra hivatkozva a Napi Gazdaság.
 
A hazai kibervédelemmel megbízott nemzetbiztonsági szakemberek, nehéz helyzetben vannak, mert csupán a kapcsolatfelvétel még nem elegendő ahhoz, hogy a beszervezők ellen fellépjenek. 
 
Tényként kezelhető, hogy a terroristák hackerei egyre nagyobb szaktudással, apparátussal és egyre jobb eszközökkel rendelkeznek. A támadások kivédésre a kibervédelemre szánt források jelentős emelésére lenne szükség a nemzetbiztonsági szolgálatoknál a sikeres elhárítás érdekében.

Kulcsszavak alapján dolgoznak

A nemzetbiztonság által felderített toborzókísérletek úgy kezdődtek, hogy beazonosíthatatlan szerverekről olyan programokat telepítettek az internetre, amelyek folyamatosan figyelik bizonyos kulcsszavak gyakori használatát a közösségi portálokon. Ha ezek valakinél gyakran felbukkannak, elkezdik követni az illető fórumbejegyzéseit is. Végső esetben megkeresik az illetőt és megpróbálják feltérképezni kapcsolatrendszerét. 

A Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem egyik oktatója is toborzott

A lapnak az egyik forrásuk arról számolt be, hogy a beszervezési kísérletek régebben is előfordultak: évekkel ezelőtt még a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen is jelentkezett előadónak egy olyan személy, aki később abba a gyanúba keveredett, hogy valójában toborozni szeretett volna egy külföldi fegyveres akcióhoz. 
 
A Károly Róbert Főiskola tanárai, Dereskei Anna és Dávid Lóránt arról számoltak be, hogy a terrorista szervezetek átalakulóban vannak. Korábban centralizáltan, hierarchikus rendszerben működtek. Manapság már az új csoportok decentralizáltak és ez irányba tendálódik az egész terroristaszervezet felépítése is. Ehhez az új szervezeti struktúra kiépítéséhez pedig minél több új tagra van szükségük. A legtöbben a 16–35 éves korosztályból kerülnek ki. 
 
A Szegedi Tudományegyetem tudományos segédmunkatársa a jemeni terrorszervezetek szakértője a lapnak azt nyilatkozta: minden európai országban elképzelhető olyan terroristasejtek létezése, amelyek megpróbálnak beszervezni fiatalokat a dzsihádista merényletekre. A főbb célcsoport az egyetemisták köre, nézik a fiatalok közösségi fórumbejegyzéseit, és ezek alapján döntenek. Az internetes beszervezés azért terjed el egyre jobban, mert terroristasejteknek nem is kell egy-egy országban jelen lenni, külföldről is elindíthatók a világháló segítségével toborzóakciók.