Már tavaszra hozzánk vágják a 2017-es költségvetést

Azért, mert a kormánynak fontos a stabilitás és kiszámíthatóság. De akkor miért nem írják meg rögtön 2030-ig, ha már úgyis látnokok dolgoznak a kormányban.

ghj"A stabilitás és kiszámíthatóság szempontjából komoly az elköteleződés a kormány részéről, hogy már tavasszal a parlament elé terjeszti a költségvetést" - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a Magyar Időknek adott, hétfőn megjelent interjújában.

Látnokok

Az államtitkár arra a felvetésre, hogy nem túl ambíciózus-e ez a terv, tekintettel arra, hogy 2016 sok bizonytalanságot hoz, kifejtette: úgy véli, a jövő év tavaszán már reális képünk lehet arról, hogy mi lehet 2017-ben.  
    
Hornung Ágnes szólt arról is, hogy a mezőgazdaság kedvezőtlen alakulása negatívan hatott a növekedésre, de ezzel együtt sem látnak kiemelkedő eltéréseket a prognózisban, és az év végére változatlanul 3 százalék körülire várják a növekedést, "valahol a konvergenciaprogramban előirányzott 3,1 százalékos előrejelzés és a harmadik negyedéves 2,8 százalékos tényadat között".

Lassulva jön az uniós pénz

"A jövő évre felmerült tényezőket, a migrációt, a kínai gazdaság lassulását vagy a Volkswagen-botrány hatását mind azonosítottuk, így jelenleg nem látunk okot, hogy módosítsuk a 2016-os előrejelzést. Jövőre a gazdaságban a legfontosabb tényező a sokat emlegetett uniós pénzek kifizetésének lassulása lesz, ezt kell kiemelt kockázatnak tekinteni" - tette hozzá.