Máris elakadt a moszuli offenzíva

Kedd délutánra elhallgattak a fegyverek város keleti részén, miután előző nap a kurdok kilenc falut és mintegy 200 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza a dzsihadistáktól.

A kurd csapatok becsléseik szerint 8 kilométerrel tolták beljebb a keleti frontvonalat, amely így 30 kilométerre fekszik az 1,5 milliós Moszultól.

"Csak tartjuk az állásainkat" - mondta Hatar Sejkhan, a kurd csapatok ezredese. Sejkhan rámutatott, hogy a következőkben az iraki hadsereg kezdi meg az előrenyomulást az általuk elfoglalt területeken keresztül.

"Mi elértük a célunkat" - tette hozzá.

Ezzel szemben az iraki különleges erők egyik parancsnoka arról számolt be, hogy csapatai azért késnek az indulással, mert a kurdok időt kértek tőlük céljaik teljesítéséhez.

Az egymásnak ellentmondó hírek kusza szövedékét a helyszíni tudósítóknak egyelőre nem sikerült felgöngyölíteniük. Szakértők szerint a hétfőn kezdődött moszuli offenzíva hetekig, de akár hónapokig is eltarthat.

Az IÁ hírügynökségén keresztül arról számolt be, hogy tagjai 12 öngyilkos merényletet hajtottak végre hétfőn az iraki csapatok ellen, nyolccal pedig kifejezetten a kurdokat célozták.

Az akció annak ellenére akadt el, hogy a hadműveletben, a nemzetközi koalíció oldalán a török légierő gépei is részt vesznek.

Szorul a hurok Moszul körül

A Pentagon szerint "a vártnál gyorsabban" haladnak a moszuli offenzívával az iraki kormányerők és a kurd pesmerga milíciák, amelyek keddi számvetésük szerint az észak-iraki város közelében 20 falvat foglaltak vissza az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől a hadműveletek első 24 órájában.