Máris vitáznak a baloldali kispártok Tapolca kapcsán

Az Együtt azt szeretné, hogy az áprilisi tapolcai időközi választáson a „demokratikus ellenzéki pártok” közösen támogassanak egy civil jelöltet - tudatta a párt mai közleményében. Az Együtt alelnöke, Pápa Levente szerint a veszprémi időközi választáson „létrejött egy sikeres recept a Fidesz legyőzésére”, amit a független, de több ellenzéki párt által támogatott Kész Zoltán győzelme bizonyít.
 
Az Együtt számára érthetetlen, hogy miért változtat az MSZP a „győztes taktikán”, és indít saját jelöltet Tapolcán. Mint írták, „a tapolcai körzet összetételét ismerve az ellenzéki győzelemhez valószínűleg arra volna szükség, hogy a demokratikus ellenzék által támogatott, de civil jelölt legyen a Fidesz kihívója”. Hétfőn ugyanezt javasolta az Együtt-tel korábban szövetségre lépő Párbeszéd Magyarországért is.
 
Bár az Együtt „győztes taktikáról” ír, az MSZP nem azon módosít, hiszen már egy héttel a veszprémi választás előtt, február 14-én bejelentette: a Gyurcsány-féle DK-val közösen ajkai képviselőjét, Pad Ferencet indítja az időközi országgyűlési választáson. Akkor a balosok még legfeljebb csak bizakodhattak abban, hogy a „civil” Kész Zoltán lesz a befutó. Pad a veszprémi választás hajrájában Késznek kampányolt, Tóbiás József, az MSZP elnöke pedig már a Kész győzelmét követő sajtótájékoztatóján Pad Ferenc tapolcai győzelmét vizionálta.

MSZP-elnök: Pad, punktum

Pad Ferenc egyébként értékesítési menedzserként dolgozik a vörösiszap-katasztrófával elhíresült Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-ben, emellett az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet elnöke. A jelöltségéről szóló hivatalos MSZP-közlés előtt az MTI arról írt, hogy a szocialisták jelezték a többi baloldali kispártnak, kit indítanak majd az április 12-i választáson, de választ nem kaptak arról, hogy a többiek támogatják-e jelöltjüket.
 
Tóbiás József pártelnök Pad Ferenccel tartott mai sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy egyeztettek-e a többi baloldali párttal a jelölésről, tömören annyit mondott: tárgyaltak, és Pad Ferenc a jelölt. (Ma Fodor Gábor, a közvélemény-kutatásokban mérhetetlen Liberálisok vezetője jelezte, hogy támogatják Pad Ferencet – nem mintha ez bármit számítana.)
 
Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében a fideszes Lasztovicza Jenő halála miatt kellett kiírni a választást április 12-ére. A voksolás hatvan települést érint.