MMM-per: nem jött el Márki-Zay, de tanúként hívnák be Bod Péter Ákossal és Mellár Tamással együtt

MMM-per: nem jött el Márki-Zay, de tanúként hívnák be Bod Péter Ákossal és Mellár Tamással együtt

Az Alfahír birtokába jutott több bírósági dokumentum és MMM-jegyzőkönyv, amelyeket egy cikksorozatban fogunk bemutatni. Ezekkel, valamint egyéb információkkal és anyagokkal rávilágítunk arra, hogyan működik valójában a Márki-Zay Péter által vezetett szervezet (2. rész).

  • Márki-Zay Péter, az MMM elnöke nem jelent meg az ő általa elnökölt szervezet ügyei kapcsán indított tárgyaláson

  • Tanúként hallgatnák meg Márki-Zay Péter mellett Bod Péter Ákost és Mellár Tamást is

  • Az MMM ügyvédje még csak azt sem tudta megmondani, milyen körülmények között születtek döntések az Elnökségben

  • Március 29-én folytatódik a per

  • Január 13-án megkezdődött a bírósági eljárás Márki-Zay mozgalmával szemben

  • A keresetben több szabálytalanságot mutattak be Márki-Zay elnökké választása kapcsán is

  • A beadvány szerint még az elszámolások sem stimmelnek

  • Nem működhetett szabályosan a Felügyelő Bizottság sem

A Fővárosi Törvényszéken a mai napon elkezdődött a Mindenki Magyarországa Mozgalommal (MMM) szembeni bírósági tárgyalás perfelvételi szakasza, igaz, egyelőre Márki-Zay Péter nélkül. Az MMM elnöke ugyanis úgy döntött, elég, ha csak a szervezet jogi képviselőjét küldi, aki viszont a tárgyalás során nem tudott érdemben nyilatkozni arról például, hogy az MMM Elnöksége milyen körülmények között akadályozta meg, hogy a 2022. június 18-ai Közgyűlésen a küldöttek módosíthassák a napirendi pontokat, és azzal kapcsolatban sem tudott biztosat állítani, hogy eltér-e, és ha igen, miben tér el a NAV-nak benyújtott, illetve a Közgyűléssel elfogadtatott pénzügyi beszámoló.

A tét nagy, az MMM első operatív igazgatója - későbbi stratégiai igazgatója, majd országos kampányfőnöke -, mint felperes azt szeretné elérni, hogy az általa feltárt szabálytalanságok okán

a Fővárosi Törvényszék érvénytelenítse a Mindenki Magyarországa Mozgalom 2022. június 18. napján megtartott közgyűlésén született határozatokat, így például Márki-Zay Péter elnökké választását, a teljes tisztújítást, a pénzügyi beszámolók elfogadását.

A mai napon a felperes részéről elhangzott, két esetben is eltért egymástól a Közgyűlés elé beterjesztett pénzügyi beszámoló a NAV-nak megküldött változattól.

Továbbra is kitartanak amellett, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom Alapszabálya nem teszi lehetővé, hogy az Elnökség egyszerűen megakadályozza a napirend kiegészítések megszavaztatását a Közgyűléssel. Itt volt az egyik legjellemzőbb pillanat, ugyanis Márki-Zayék jogi képviselője sem tudta megmondani, hogy egyáltalán készült-e az elnökségi döntésről írásos határozat, így

az eljáró bíró arra szólította fel az MMM-et, hogyha ezen dokumentumok egyáltalán léteznek, akkor 15 napon belül mutassa be azokat.

Szintén előkerült az elnökségi tagok visszahívásának menete. Az elmondottakból valószínűsíthető, hogy Márki-Zay pusztán Kész Zoltánt próbálta így kiszorítani az Elnökségből. Ugyanakkor se a közgyűlés előtt, sem pedig ott nem ismerhették meg az elnökségi tagok lemondó nyilatkozatait. Jellemző, Kész Zoltán, mint elnökségi tag visszahívásához indoklási kötelezettséget ír elő a Polgári Törvénykönyv és a szervezet alapszabálya is, de, mint előző cikkünkben megírtuk, hogy ilyen indoklás nem létezik, úgy tűnik, Marki-Zay indok nélkül, pusztán önös érdekből kívánta Kész Zoltánt kiszorítani a szervezetből.

A felperes részéről három embert hallgatnának meg tanúként. Egyrészt

  • Bod Péter Ákos és
  • Mellár Tamás

felügyelő bizottsági (FB) tagokat. Ugyanis az az álláspontjuk, hogy az FB nem is tárgyalhatta, véleményezhette volna az MMM éves pénzügyi beszámolóit, hiszen a testületnek kötelezően három tagból kell állnia a szabályok szerint. Felügyelő Bizottság nélkül pedig még ellenőrizni sem lehet Márki-Zay tevékenységét. Jellemző, hogy

a megismert MMM-jegyzőkönyv szerint csak egy aláírás nélküli word dokumentumon szerepelt Bod Péter Ákos és Mellár Tamás neve...

A felperes azt szeretné a bírósági tárgyalás során megtudni a két egykori FB-tagtól, hogyan zajlott az MMM törvényes működéséhez elengedhetetlen pénzügyi véleményezés.

  • Márki-Zay Pétert is a tanúk padjára hívnák.

Az MMM elnökétől azt szeretnék megtudni, hogy a Felügyelő Bizottság harmadik tagja, Kaltenbach Jenő mikor mondott le pozíciójáról, hiszen a törvény előírja, hogy arról a tagságot haladéktalanul értesíteni kell, ilyen értesítés pedig nem történt.

Ahogy arról korábban írtunk, kerestük a Mindenki Magyarországa Mozgalom sajtóosztályát is. Tőlük kora délután megtudtuk, hogy Márki-Zay Péter nem lesz jelen, a tárgyaláson egyesületüket a jogi képviselő fogja képviselni. „Egyesületünk álláspontja, hogy a közgyűlési határozatok minden szempontból jogszerűek, ezért az MMM jogi képviselője útján kérte a kereseti kérelem elutasítását” - tették hozzá. A tárgyalás mai napján érdemi nyilatkozat nem hangzott el az MMM jogi képviselőjétől. Az is jellemző, hogy a jogi képviselőnek még megfelelő igazolása sem volt, mert nem az Elnök adta neki a meghatalmazást. A bíró kötelezte is az ügyvédet, hogy igazolja, hogy ő egyáltalán olyan személytől kapta a félkérést és a meghatalmazást, akinek joga volt ilyet kiadni. Mellékesen jegyezzük meg, ha nem volt ilyen meghatalmazása, akkor az ügyvéd álképviselőként járt el az ügyben.

A perfelvételi tárgyalás március 29-én folytatódik.