A Momentum Márki-Zay Pétert támogatja, aki szerint Dobrev után jó eséllyel Orbán jönne

A Momentum Márki-Zay Pétert támogatja, aki szerint Dobrev után jó eséllyel Orbán jönne

Márki-Zay Pétert támogatja a Momentum, jelentette be a párt elnöksége csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján, melyen megjelent Karácsony Gergely és Dobrev Klára előválasztási kihívója is.

A Momentum arra sarkallja az ellenzéki pártokat, hogy nyilvánítsák ki támogatásukat valamely jelölt mellett, ugyanakkor szerintük világos, hogy azért kell Márki-Zay Pétert támogatni, mert ő nagyobb eséllyel győzi le Dobrevet, akinek 2022-ben a Gyurcsány Ferencre visszavezethető magas társadalmi elutasítottsága miatt legkevesebb esélye lenne Orbán Viktort leváltani.

Márki-Zay a sajtótájékoztatón azt mondta, a Momentum támogatása azt jelenti számára, hogy nem maradt egyedül a küzdelmében, célja pedig az, hogy meggyőzze a bizonytalan szavazókat, sőt akár azokat a fideszeseket is, akik csalódtak a kormányban.

Kijelentte ugyan, hogy nem Dobrev Klára az ellenség, hanem Orbán Viktor, ugyanakkor szerinte a DK miniszterelnök-jelöltjének "személyes kivállóságai ellenére" az a hátránya, hogy részben az állami propaganda miatt a Gyurcsány-ellenesség már reflexként épült a magyar társadalomba, az emberek a név hallatán is az ellenkező irányba kezdenek futni  - mondta, kijelentve, hogy

Dobrev Klára egyértelműen a legesélytelenebb kihívója Orbán Viktornak, ezért ha ő nyer, nagy valószínűséggel Orbán is nyerni fog.

A sajtótájékoztatón ettől függetlenül Fekete-Győr András momentumos elnök és Márki-Zay Péter sem akarta kijelenteni, hogy Dobrev biztos vesztesként indulna 2022-ben, hiszen ebben az is közrejátszik, hogy ha ő nyer, akkor minden ellenzéki erőnek őt kell támogatnia.

Fekete-Győr újságírói kérdésre azt mondta, az elnökjelölti választáson elért eredménye miatt önmagával szemben kezdeményezett bizalmi szavazásra még a héten sor kerül, de nincsenek benne félelmek emiatt. Márki-Zay Péter egy másik felvetésre reagálva azt mondta, az új Országgyűlésben alapvetően az Új Világ Néppárttal képzelne el egy jobbközép frakciót, de ha erre nem kerül sor, akkor marad az eredeti tervnél, miszerint a részben Karácsony Gergely vezette Párbeszédhez ül be képviselőnek.

A Karácsony által kezdeményezett szombati vitát Márki-Zay elfogadta, és kifejezetten a Partizán adását kérte ennek lebonyolításához.