Marosvásárhely: az RMDSZ bojkottálja az testületi üléseket

A lap idézte Peti Andrást, a város RMDSZ-es alpolgármesterét, aki szerint a bojkott a csütörtöki tanácsüléstől kezdődik, és addig tart, „amíg elfogadható és végleges megoldást nem kínál az önkormányzat a kétnyelvű utcanévtáblák kérdésében”.
 
Peti András felidézte, hogy 14 éve hozott határozatot a marosvásárhelyi önkormányzat a kétnyelvű utcanévtáblákról. Azóta két választási ciklusban is többségben volt az RMDSZ a városi önkormányzatban, és két RMDSZ-es alpolgármestere is volt a városnak, mégsem sikerült érvényt szerezni a határozatnak. 

Civilek kétnyelvű táblái

A kétnyelvű utcanévtáblák ügye azóta éleződött ki Marosvásárhelyen, hogy a polgármesteri hivatalnak alárendelt helyi rendőrség megbírságolt két önkéntest, akik a Civil Elkötelezettség Mozgalom megbízásából helyeztek ki kétnyelvű utcanévtáblákat a városban, és múlt héten 30 ezer és 50 ezer lej (2,1 millió és 3,5 millió forint) közötti bírságot helyezett kilátásba azoknak, akik nem távolítják el 48 órán belül házuk faláról a kétnyelvű táblát. A fenyegetés hatására a civilek által kihelyezett 80 tábla mintegy felét levették az ingatlantulajdonosok.
 
A Népújság idézte Borbély Lászlót, az RMDSZ marosvásárhelyi parlamenti képviselőjét, aki keddi parlamenti interpellációjában arra figyelmeztetett, hogy a polgármesternek alárendelt rendőrparancsnok azokat bünteti, akik pótolni próbálták a polgármester mulasztását, ezért a jogtalan büntetések elleni azonnali fellépésre, szankciókra van szükség.
 
A román parlament külügyi bizottságának elnöki tisztségét is betöltő képviselő arra figyelmeztetett, hogy Romániának másfél évvel ezelőtt kellett volna elküldenie jelentését a kisebbségi és regionális nyelvek chartájának alkalmazásáról, de mivel a vállalt kötelezettségeit hiányosan vagy egyáltalán nem teljesítette, a dokumentum elkészítése késik.