Sziklabejáratot fotóztak a Marson

Sziklabejáratot fotóztak a Marson

Egy a Curiosity roverről készült felvétel szerint egy meglehetősen érdekes tulajdonságot fotóztak le egy sziklánál: egy tökéletesen kifaragott ajtónyílást - írja a ScienceAlert.

A helyszín bejárata olyan hátborzongatóan meggyőző, hogy már-már úgy tűnik, mintha nem természetes lenne. A kép bejárta a Redditet is, ahol a felhasználók közül többen is jelezték, hogy itt valójában egy nyírási síkról van szó, amely úgy alakulhat ki, hogy talán egy marsrengések okozta feszültség hatására a szikla egy része elmozdult, majd le is tört.

.

 

A vörös planétán feljegyzett legnagyobb rezgés idén május 4-én történt, és a tudósok még mindig azon dolgoznak, hogy pontosan meghatározzák, hol és mi okozta.

Sőt, noha az ajtószerű sziklaképződmény képzeletünkben teljes méretűnek tűnhet, elképzelhető, hogy a látott üreg a valóságban csak néhány centiméter vagy hüvelyk magas, bár a kép alapján nehéz ezt megállapítani.

A képet a Greenheugh-oromfal néven ismert geológiai képződménynél, a Curiosity roveren lévő kamerával készítették 2022. május 7-én.