Második világháborús harckocsikat árul egy francia magánmúzeum

Ennek oka a franciaországi terrorcselekmények és a turisták számának csökkenése.

Az Artcurial párizsi aukciósház szeptember 18-i árverésének 130 tétele között van egy 1942-ben gyártott M4 Cadillac harckocsi (becsült ára 80-140 ezer euró, azaz 25-43 millió forint), egy 1944-es Jeep MB (25 ezer euró, azaz 7,76 millió forint), valamint egy 1943-as Caterpillar D-8 bulldózer (4000 és 6000 euró, azaz 1,24 és 1,86 millió forint közötti becsült áron). A sovány pénztárcával rendelkezők amerikai katonai pilóták, illetve ellenállók egyenruháját viselő próbababákra licitálhatnak 200 eurós (62 ezer forintos) fix kikiáltási áron.

"Gazdasági, környezetvédelmi és adózási okokból úgy döntöttem, bezárom a múzeumot és eladom az egész gyűjteményt"

- mondta el az AFP francia hírügynökségnek Patrick Nerrant, az 1944. júniusi partraszállás helyszínéhez közel fekvő Catz városban működő Normandy Tank Museum A 2013-ban alapított múzeum látogatottsága idén mintegy 30 százalékkal csökkent. A gyűjtő szerint

ennek oka a franciaországi terrorcselekmények és a turisták számának csökkenése, valamint a pénzügyi támogatás hiánya.

A múzeum tulajdonosa, az Air France légitársaság nyugalmazott pilótája a nyolcvanas években kezdett második világháborús páncélos és más járműveket gyűjteni, és két fiával közösen több mint húsz típusú harckocsit állított helyre. Első szerzeménye egy 1944-es M24 Chaffee amerikai könnyű harckocsi volt.

A múzeumhoz 3000 négyzetméteres kiállítóterem - több mint negyven járművel, illetve a második világháború idejéből származó több ezer tárggyal -, egy repülőtér és bemutatókra alkalmas öthektáros földterület tartozik a létesítmény hivatalos honlapja szerint.

A légi bemutatók és harckocsis kirándulások miatt a környékbeliek többször is reklamáltak,

ez is arra serkentette az alapítót, hogy bezárja a múzeumot.Patrick Nerrant múzeumának tárgyait ugyan értékesíti, de megtart magának egy "kis készletet", amellyel reményei szerint egy újabb emlékhelyet létesít majd.