A BKK is maszkviselést javasol a tömegközlekedésben

A BKK is maszkviselést javasol a tömegközlekedésben

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) minden utasnak a maszk viselését ajánlja a közösségi közlekedés használatakor - közölte a BKK kedden az MTI-vel.

Mint írták, a koronavírus-járvány negyedik hullámában romlanak a járványügyi adatok, és ugyan örömteli, hogy a fővárosban is magas az átoltottság, de ahhoz, hogy 

"ne csak saját magunk, de mások egészségét is megőrizhessük - ahogy az európai országokban az elmúlt időszakban életbe lépett szigorítások is mutatják -, ez még nem elég".

- érveltek.

Kijárási korlátozás jön a fővárosi fenntartású idősotthonokban, a tömegközlekedésben azonban továbbra sem lesz kötelező a maszk

Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet humánterületekért felelős főpolgármester-helyettes rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a fővárosi operatív törzs ülése után, ahol bejelentették, hogy a főváros nem tudja kötelezővé tenni a maszkviselést a közösségi közlekedésben, mert a kormány erre nem adott lehetőséget, de arra kérik az embereket, hogy használják a maszkot.

Felhívták a figyelmet: az önkormányzatnak nincs lehetősége arra, hogy a maszkviselést kötelezővé tegye, azonban a fővárosi operatív törzs döntése nyomán Karácsony Gergely főpolgármester és a BKK arra kéri a fővárosban utazókat, hogy továbbra is használják a közösségi közlekedést, de a járatokon, valamint a megállókban viseljenek szájat és orrot egyaránt eltakaró maszkot.

Emlékeztettek: az elmúlt hónapokban egyre többen ismerték fel, hogy a közösségi közlekedés biztonságos, ezért sokan választják ismét a BKK járatait, az ajánlott maszkviselés pedig csak még biztonságosabbá teszi az utazást. Hozzátették: a BKK járatai a járvány idején is biztonságos választásnak bizonyulnak a mindennapi utazáshoz, mivel a rendszeresen fertőtlenített járműveken jóval alacsonyabb a megbetegedés kockázata, mint azokban közösségi terekben, ahol az emberek hosszabb időt töltenek el.

"Az utazás során rövid időt töltünk el zárt térben, ráadásul a közösségi közlekedést használók jellemzően az átlagosnál is jobban figyelnek a higiéniai előírások betartására, a megelőzésre. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban egyre többen térnek vissza a közösségi közlekedéshez: a két évvel ezelőtti, azaz a járvány előtti időszakhoz viszonyítva nemrég már 85 százalék fölé nőtt a jegy- és bérletvásárlások értéke. A járvány időszaka óta ez rekordszámnak tekinthető" 

- írta a BKK.