Mátkázó kedd

A lányok barátsága 

A mátkázásban az ősi magyar vérszerződési szokás élt tovább. Ennek értelmében a fiatalok örök időre szóló barátságot kötöttek és szövetségüket ajándékozással pecsételték meg, valószínűleg az váltotta ki a vérkiontás korai rítusát. A lányok általában egy-egy szépen festett tojást küldtek a legjobb barátnőjüknek. A 20. századtól egyre inkább elterjedt, hogy nemcsak tojást, hanem egy díszes mátkatálat küldtek, amelybe tojás mellett süteményt és cukorkát raktak. A barátsági szerződés megkötését követően egymást mátkának szólították.  

Legények köteléke

A serdülő fiúk igazi férfias helyen, a helyi kocsmában kötötték meg örökre szóló barátságukat. Ők nem ajándékokat cseréltek egymással, hanem egy másik ősi szkíta jogszokás révén váltak barátokká: áldomást ittak, melyet komaáldomásnak neveztek. Ezután egymást komának nevezték. 

Mátkatálak cseréje

A húsvét után barátságot kötött fiatalok a húsvétot követő nagy ünnepeken, egészen az aratásig ajándékokkal kedveskedtek egymásnak. Piros pünkösd napján a lányok koszorúval díszített mátkatálat küldtek egymásnak, melyet egy szépen hímzett kendővel takartak le.