Matolcsy György közepesre értékelte az Orbán-kormány gazdasági teljesítményét

Matolcsy György közepesre értékelte az Orbán-kormány gazdasági teljesítményét

Matolcsy György a Magyar Nemzetben megjelent írásában a közepes kormányzati teljesítményt kritizálta, és egy erős pénzügyi válságot valószínűsített a világgazdaságban a közeljövőben.

Véleménye szerint ki kell mondani, hogy 2019 végére nem érte el az ország az 1936-os csúcspontot, amikor Trianon után a legközelebb álltunk Nyugat-Európa fejlettségéhez.

A 2010 óta tartó időszak nem hozott olyan mértékű fordulatot, amivel elértük volna a például a lengyelek és a románok lendületét. Ennek az elsődleges oka a kormányzati működés gyengesége, amely az új évtizedben már nem lesz elegendő a magyar gazdaság előtt álló kihívások legyőzéséhez.

A kormányzat teljesítményét egy 12 pontból álló listában is értékeli, ahol számos kritikát fogalmaz meg a 2010 és 2019 közötti időszak gazdaságpolitikájával kapcsolatban.

Ebben a Pénzügyminisztériumot jó néhány szempontból kritizálja, ami nem meglepő abban a tekintetben, hogy Varga Mihály pénzügyminiszterrel már számos csörtét megvívott a nyilvánosság előtt az elmúlt időszakban a jegybank elnöke. Írását azzal zárja, hogy jelentős változásokra van szükség a kormányzat szerkezetében és működésében.