Berobbant az infláció, az alapkamat megemelése után Matolcsy 4 százalék feletti áremelkedést vár

Berobbant az infláció, az alapkamat megemelése után Matolcsy 4 százalék feletti áremelkedést vár

Az MNB Monetáris Tanácsa közel tíz év után először emelte meg a jegybanki alapkamatot, ami ezzel 0,6-ról 0,9 százalékra emelkedett. Az ezzel kapcsolatos délutáni online tájékoztatón a jegybank vezetése egyértelműen kamatemelési ciklus mellett tette le a garast, mely akár havonta is szigorításokat hozhat - írja a Portfolio.

Rég nem látott példa: Az MNB megemelte a jegybanki alapkamatot, azonnal gyengült a forint

30 bázisponttal 0,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa; a kamatfolyosó nem változott. Elemzők 30-40 bázispontos szigorításra számítottak. Legutóbbi, májusi kamatdöntő ülésén a tanács még nem módosította a jegybanki alapkamat szintjét, amely tavaly július óta - kétszer 15 bázispontos csökkenés után - állt 0,60 százalékon.

Matolcsy György, az MNB elnöke elmondta, tavaly év végéig a jegybank 6000 milliárd forintot csatornázott a gazdaságba, majd az idén további 3300 milliárd forintot mozgósítottak. A jegybank elnöke szerint a magyar gazdaság valamennyi növekedési száma jó irányba mutat, a gazdaság a helyreállás folyamatát mutatja.

A sikeres helyreállítás azonban az infláció megugrását eredményezi, és azt, hogy berobban az áremelkedés. Az inflációs kiugrás jelensége már jelenleg is érezhető,

Matolcsyék pedig még magas inflációt, valamint 4 százalék feletti áremelkedést várnak az egész évre.

Matolcsy ugyanakkor a monetáris politika irányváltásáról beszélt, így a következő, egyhangúlag meghozott döntésekről számolt be:

  • Alapkamat-emelési ciklust indítanak el, ami egészen addig tart, amíg az infláció fenntartható módon a célsávba ereszkedik vissza. Ezt a ciklust indítja a mai 30 bázispontos kamatemelés.
  • A kamatfolyosót változatlanul hagyja az MNB, de újra az alapkamat lesz az irányadó eszköz, ezzel visszaállva az egyhetes betét előtti időszakra.
  • Megtartotta a jegybank az egyhetes betétet, de annak kamata az alapkamat szintjére áll majd be.
  • Az alapkamat-emelés ciklusai havi ütemezésben történnek majd. Minden esetben adatelemzések alapján, adatfüggően hozzák meg a havi döntéseket.

A jegybankelnök szerint a kormányzattal lehetnek és vannak különbségek a gazdasági folyamatok megítélésében, de úgy véli, abban nincs különbség, hogy stratégiai szövetség mentén haladnak előre. 

Ha nem tudnánk megfékezni az inflációt, akkor mindenki rosszul járna, a megtakarítók, a beruházók, a nyugdíjasok

- fogalmazott Matolcsy.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke közölte, fennmarad az egyhetes betét eszköze, de annak kamata csütörtökön szintén 0,9 százalékra emelkedik.

Virág hozzátette, hogy készek fellépni az inflációs kockázatok ellen, továbbá

a jövőben minden hónapban értékelik majd a további szigorítás szükségességének mértékét.